Türkiye genelinde 18 Eylül Pazartesi günü ilkokul, ortaokul ve liseler eğitime başlayacak. 1. sınıflar ise alıştırma süreci için okula bu tarihten 1 hafta önce gidecek. Öğrenci ve velilerde okul alışverişi telaşı, esnafta ise hazırlık başladı. Önceki yıl 280 lirayı bulan okul giderleri, bu yıl 340 lirayı bularak yüzde 17 arttı.

KALİTEYE GÖRE DEĞİŞİYOR

Öğrencilerin okula başlarken ilk ihtiyaçları okul kıyafeti olduğu için bu sektörde hareketlilik haftalar öncesinden başladı. Üniforma fiyatları 80 ile 160 lira arasında değişirken, konuyla ilgili konuşan tuhafiyeci Emin Özkan, "Elimizde kalite kalite üniforma var, fiyatları da kalitesine göre değişiyor ama ortalama olarak 100 liraya satılıyor" dedi. Bir diğer ihtiyaç ise çanta ve ayakkabı. Okul çantası fiyatları 80-140 lira arasında değişirken, ayakkabılar ortalama 80 liraya alıcı buluyor.

UCUZ ÜRÜNLER ALINMAMALI

Defter, kalem, boya, ders araç gereçleri ve okul kademesine bağlı olarak değişen farklı ihtiyaçları içeren kırtasiye paketinin maliyeti 100 lirayı buluyor. Veli, öğrenci ve öğretmenin özel isteklerine göre rakam daha da artabiliyor. Kırtasiyeci Erdal Aşar, "Veliler masrafları kısmak adına ucuz kırtasiye ürünlerini tercih etmemeli çünkü bu ürünler sağlığa zararlı olabiliyor" ifadelerini kullandı.

Öğrencinin okula uzak yerde yaşaması durumunda ise servis faktörü de devreye giriyor. Servis ücretleri de okula olan uzaklığa göre değişiyor. Şehir içi mesafe servis ücreti aylık 140 lira civarı iken, ilçelere ve uzak semtlere servis ücreti 360 liraya kadar çıkıyor.

Berk ASKAR