Arbella Makarna'nın bu yıl yedincisini düzenlediği Uluslararası Fotoğraf Yarışması sonuçlandı. Yarışmaya, 'Makarna ile Sağlıklı Yaşam ', 'Geçmişten Geleceğe Çocuk Oyunları', ' Spor' ve 'Serbest' kategorilerinde 42 farklı ülkeden bin 157 amatör ve profesyonel fotoğraf sanatçısı katıldı. 8 bin 909 fotoğrafın gönderildiği yarışma Türkiye'den organize edilen en büyük uluslararası yarışmalardan biri oldu.
1 Ocak 2017 tarihinde başlayan yarışma 17 Nisan 2017 tarihinde sona erdi. Yarışmada, para ödüllerinin yanı sıra FIAP ve GPU'dan toplam sekizer altın, gümüş ve bronz madalya ile 48 mansiyon ve 229 sergileme ödülü verildi. Ayrıca Arbella temsilcisi tarafından seçilen bir eser sahibine 'Arbella Özel Ödülü' ve 'TFSF Özel Ödülü'nün yanı sıra FIAP tarafından yarışmada en fazla derece alan sanatçıya da 'en iyi fotoğrafçı ödülü' verildi.

Ödüller törenle verildi
Forum Mersin Alışveriş Merkezi Atıf Yılmaz Meydanı'nda düzenlenen ödül törenine Arbel Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Arslan, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, sanatçılar ve vatandaşlarda katıldı. Burada konuşan Başkan Neşet Tarhan, bu yıl yarışmanın ödül törenini Mezitli'de yapacaklarını ancak bazı nedenlerden dolayı yapamadıklarını belirterek, 'Şehitlerimizden dolayı Güneş Festivalimizi iptal etmiştik. Bu ödül törenini de orada yapmayı düşünüyorduk ama olmadı. İnşallah önümüzdeki yıl hiç şehidimiz olmaz ve bu töreni orada yaparız. Çünkü orası 3 bin yıllık bir tarihe sahip bir yer. İşverenler, para kazananlar sadece yıllık bilançolarına bakmamalılar diye düşünüyorum. Sosyal sorumluluk anlamında birçok projelerde yer almaları gerekir. İşte bu sorumluluğu üstlenen Mersin'deki ender kuruluşlardan birisi de Arbel Grup. Ben hepsine teşekkür ediyorum. Fotoğraf sanatı Mersin'de oldukça gelişti. Gerçekten oldukça başarılı arkadaşlar var. Fotoğraf sanatçılığı herkesin hobi olarak uğraşabileceği bir alan. Bunu Arslan ailesi uluslararası düzeye taşıdı. Gerçekten kutlamak gerekir. Bu çalışmanın diğer iş adamlarına da örnek olmasını diliyorum' dedi.

'Biz Mersin'e bir katkımız olsun, fotoğraf sanatına katkımız olsun diye bunu düzenliyoruz'
Arbel Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Arslan ise herkesin fotoğraf yarışmasını kendilerine neden yaptığını sorduğunu vurgulayarak, 'Böyle düzenli yapan, bu kadar büyük yapan, dünyada yeri olan az sayıda yarışma vardır. Bu sene 8 bin 909 fotoğraf katıldı. Bu fotoğraflar içinden belli sayıda seçiliyor. Jüride biz yokuz, bunun için özel bir jüri var. Jüri fotoğrafları seçerken zorlanıyorlar çünkü çok güzel fotoğraflar var. Bize her zaman getirisi ne diye soruyorlar. Bir kere Mersin'i tanıyoruz. Çünkü 42 ülkeden yarışmacılar bu yarışmaya katılıyor. Binin üzerinde yarışmacı katılıyor. Bu büyük bir yarışma. Biz Mersin'e bir katkımız olsun, fotoğraf sanatına katkımız olsun diye bunu düzenliyoruz. Biz sadece burada makarnayı göstermiyoruz. Burada çocukken oynadığımız ama unuttuğumuz oyunlar var. Dünyanın her yerinden böyle fotoğraflar geliyor. Onları gördükçe insanlar geçmişini hatırlıyor. O yüzden katılımcılara teşekkür ediyorum. Belediye Başkanımıza özellikle teşekkür ediyorum. Aslında biz bu fotoğraf sergisini Mezitli'de yapacaktık. Fakat o zaman festival iptal olunca yapamadık' diye konuştu.
Konuşmaların ardından ödül alan fotoğraf sanatçılarına ödülleri verildi. Makarna ile sağlıklı yaşam kategorisinde Jianhui Liao (Çin) ile Tuytran Van (Vietnam) birinci olurken, geçmişten geleceğe çocuk oyunları kategorisinde Mehmet Kılıçoğlu (Türkiye) ile Peng Yuan (Çin) altın madalyanın sahibi oldu. Spor kategorisinde ise Yan Yang (Çin) ile Lorant Csakany (Sırbistan) altın madalya kazanırken, serbest kategoride de Yan Yang (Çin) ile Xiaogang Zheo (Çin) altın madalyanın sahibi oldu. FIAB en iyi fotoğrafçı ödülünün sahibi ise Barış Barlas oldu. Arbella özel ödülünü de Yushan Li (ÇİN) aldı.

Arbella 7. Uluslararası Fotoğraf Yarışması’nın kazananları ödüllerini aldı