MHP Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, Türkiye Varlık Fonu Başkanı Mehmet Bostan'ın görevden alınmasıyla başlayan tartışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuya dair "Varlık Fonu'nda hedeflenen, arzulanan bir süreç olmadı, Varlık Fonu'nu yeniden organize etmemiz şart' sözleri üzerine konuşan Usta, bu konudaki görüşlerini defalarca kamuoyuyla paylaştıklarını ifade etti.

KAYNAK AÇIĞI VEREN BİR EKONOMİYİZ

Varlık fonlarının kaynak fazlası olan veya belli yeraltı kaynak geliri bulunan ülkelerde anlamlı olacağını belirten Usta, 'Varlık Fonu'nun başkanını değiştirmek çözüm olmayacak. Yapılacak en doğru iş Varlık Fonu'nu tamamen ortadan kaldırmak olacaktır. Ülkeyi maceraya sürüklemedikçe gelecek hiç bir başkan, siyasi iktidarı tatmin edemeyecektir. Dünyadaki yaygın uygulamada, varlık fonlarının amacı bugünün gelirini gelecek nesillere aktarmaktır. Oysa biz kaynak açığı veren bir ekonomiyiz. Bu nedenle bizde varlık fonunun işlevi borçlanmak veya bir kamu malını özelleştirmek olabilir. Başka bir deyişle bizdeki Varlık Fonu gelecek nesillerin gelirini bugünden harcamak için oluşturulmuş bir yapıdır' şeklinde konuştu.

MALİ DURUM KÖTÜLEŞİR

Türkiye'de borçlanma ve özelleştirmeyi yapacak ihtisas sahibi kuruluşların olduğunu vurgulayan Usta, 'Bunun için Varlık Fonu'na ihtiyaç yok. Varlık Fonu Kanunu'nda para ve maliye politikasına ilişkin olarak fona verilen görevler ekonomi açısından büyük risk taşıyor. Varlık Fonu eliyle para piyasalarına ve bütçeye müdahale edilmesi durumunda ekonomide karmaşa ve istikrarsızlığa neden olunacaktır. Fonun para ve maliye politikası yoluyla yaratılabileceği tahribat, denetim açığından kaynaklanacak sıkıntıların çok üzerinde olacaktır. Elde kalan son kamu şirketleri, yönetiminin keyfi kullanıma açık alana çekilmesi şirketlerimizin mali durumunu kötüleştirecektir' ifadelerini kullandı.