Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı, Şehit Cumhuriyet Savcısı Murat Uzun Yerleşkesi'ndeki Samsun Adalet Sarayı binasında çok sayıda eksiklik bulunduğu iddiasıyla yüklenici firmaların dört yetkilisi hakkında 'kamuyu zarara uğratma' suçundan iddianame hazırladı.

GEÇİCİ KABUL YAPILDI

9 Şubat 2011 tarihinde yapımına başlanılan Samsun Adliye Sarayı inşaatı, 30 Aralık 2013 tamamlandı. Bu tarihte Teknik İşler Daire Başkanlığı tarafından kontrol edilen Adliye Sarayı, 35 adet 'kusurlu ve noksan iş' tespit edilerek geçici olarak kabul edildi.

RAPOR HAZIRLANDI

Belirlenen eksikliklerin, yüklenici firma tarafından çözüme kavuşturulması için ek süre tanındı. 3 Şubat 2015'te bina tekrar kontrol edildi ve kesin kabul tutanağı imzalandı. Elektrik ve elektronik bilirkişisi ile diğer bilirkişilerin 2 Kasım ile 18 Kasım 2016'da hazırladığı raporda, geçici ve kesin kabulde belirtilen eksikliklerin giderilmediği ve bir kısmının hem geçici kabulde hem de kesin kabulde tam olarak tespitlerinin yapılmadığı belirtilerek rapor hazırlandı. Raporda inşaata dair 17, mekanik tesisata dair 29, elektrik tesisatına dair 13 eksik bulunduğu belirtildi.

Soruşturmayla ilgili Cumhuriyet Başsavcı Vekili Emrullah İskenderoğlu, firma yetkilisi dört isim hakkında devleti zarara uğratma suçundan iddianame hazırladı.

KAMU ZARARA UĞRATILDI

Bilirkişilerin sunduğu raporlar doğrultusunda söz konusu kişiler hakkında 'Şartnameye uygun malzeme kullanılmadığı, işçilik noksanlıklarının olduğu, yapılması gereken bir kısım işlerin de yapmadığı ve eksikliklerin halen devam ettiği' belirtilerek dava açıldı. Eksikliklerin bir bölümünün Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tamamlandığı öğrenilirken, iddianamede, ihaleyi alan yüklenici firma yetkililerinin eksik yaptıkları işler sebebiyle kamunun zarara uğradığı iddiasıyla ayrı ayrı cezalandırılmalarına karar verilmesi talep edildi.

Samsun Adliye Sarayı'ndaki tamamlanmayan işlerden bazıları şöyle sıralandı: "Bina pencere ve duvar araları kapatılmadığından yağmurlu havalarda su alıyor. Meydan kaplama taşları usulüne uygun yapılmadığı için yerlerinden oynuyor. Bir kısım asansör kuleleri su alıyor. Kart geçiş sistemleri ve bina otomasyonu düzgün şekilde çalışmıyor. Trafo topraklamasının usulüne uygun yapılmadı görülüyor.

Yangın söndürme sisteminde akü bulunmuyor. Cumhuriyet Başsavcısı odasına kamera görüntülerini izleyecek monitörün montajı yapılmamış. Çatı oluklarının eğiminin düzgün yapılmadığı, paslandığı, delindiği ve odalara su verdiği tespit edildi. Çatı çelik profil aralıkları ve ebadı yetersiz. Kreş binasında çatlakların meydana geldi."

Tayfur KARA