Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan torba yasa taslağı dahilinde tek tip paket uygulamasına geçilecek. Farklı farklı birçok markada satılan sigaralar, paketlerin üstünde herhangi bir marka yazısı ya da logosu olmadan satılacak. İlk olarak Avustralya'da başlayan kara paket uygulaması, yakın bir zamanda İngiltere, Fransa, İrlanda ve Finlandiya'da da hayata geçirilecek. 4 Avrupa ülkesinin kara paket uygulamasına aynı geçmesi bekleniyor.

Türkiye'de de hayata geçmesi beklenen uygulamanın açıklaması şu şekilde;

'Türkiye'de üretilen veya ithal edilen tütün ürünleri; markanın yazım şekli, yazı karakteri, punto boyutu, paket üzerindeki konumu, paketlerin rengi, paket üzerinde yer verilen uyarı mesajları, diğer zorunlu yazı, ibare, şekiller dahil olmak üzere aynı şekilde tasarlanmış düz paket biçiminde piyasaya arz edilir. Paketlerin üzerine marka logosu veya simgesi konulamaz.'

UYARI YAZILARI İÇİN YÖNETMELİK HAZIRLANACAK

Tek tip paketlerin üzerinde yer alacak olan uyarı yazıları için yönetmelikte belirlenecek olan yazılar kullanılacak. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, sigara paketlerinin üzerinde yer alan logolar ve renkli paketlerin ilgi çekici olmasının sigaraya özendirici boyutta olduğu ifade edildi. Tek tip paket uygulaması ile birlikte özendirici sigara paketleri tamamen son bulacak.