Kadro bekleyen taşeron işçilerinde son durum ne? Taşeron işçilerinin kadroya ne zaman alınacağı merak konusu. Peki binlerce Taşeron işçisinin merakla beklediği kadroya alım gerçekleşecek mi? Binlerce taşeron işçisinin büyük bir merak ve heyecanla beklediği kadro meselesinde yeni gelişmeler yaşandı.

Taşeron işçilerinde son durum ne?

Taşeron işçilerinin merakla beklediği kadro meselesi hakkında gelişmeler devam ediyor. Bu konuyla ilgili Maliye Bakanı Naci Ağbal'dan açıklamalar geldi. Taşeron işçilerinin kadro beklentisinin bilincinde olduğunu belirten Bakan Ağbal, "Kendilerinin bir beklentileri var; buradaki sistemin değiştirilmesi ve işverenin aradan çıkarılarak kamuya doğrudan doğruya hizmet vermek istiyorlar. Bu konuda geçmişte Maliye ve Çalışma Bakanlığı olarak uzun süre çalışmalar yaptık. Aslında ilk çalışmaya başladığımız zaman çok basit görülmüştü ama sonra işin içine girince gördük ki her bir alımda, her bir hizmette sözleşmeler birbirinden çok farklı. Yani standart bir model yok, standart bir uygulama yok veya sözleşmedeki durumla fiili durum birbirinden farklı, farklı hizmet verme biçimleri, farklı hizmet verme süreleri var. Hizmet veren kişilerin sözleşmedeki konumları da farklı. nun için bu çalışma aylarca sürdü. Hatta burada asıl iş, yardımcı iş konusu vardı. Açık söyleyeyim; işin içinden çıkamadık, yani asıl iş nerede başlar, yardımcı iş nerede başlar, onu da kestiremedik. En sonunda onun için 'bunun içinden çıkılması mümkün değil, bütün arkadaşlarımız bakımından bu çalışmayı yapmamız gerekir.' dedik. O dönemde aslında sözleşmeli modele dayanan bir modeli de kamuoyuyla paylaştık, bunu geçmişte yaptık." dedi.

Bakanlığın Taşeron işçileri hakkında çalışması var

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın taşeron işçileri hakkında çalışması olduğunu söyleyen Naci Ağbal,"Şimdi arkadaşlarımız, Çalışma Bakanlığımız özellikle bu konuda önceki yapılan çalışmaları da dikkate almak suretiyle çalışma yapıyor, biz de Maliye Bakanlığı olarak bu çalışmaların içindeyiz. Toplumun geniş bir beklentisi olduğunu biliyoruz. Bu konuyla ilgili artık bir somut noktaya da gelinmesi gerekiyor. Çok uzak olmayan bir vadede bu çalışmaların sona geleceğine inanıyorum ve vatandaşlarımızın, bu kardeşlerimizin bu meselesini de inşallah tatlıya bağlayacağız." şeklinde konuştu.

Taşeronla ilgili mecliste çalışma

Taşeron işçilerinin sıkıntılarıyla alakalı olarak, Meclis Genel Kurulu'nda çalışmalar sürüyor. Bilim ve Sanayi Bakanı Faruk Özlü konuyla ilgili, "Bu konuda bir çalışma yaptı hükümetimiz. İki alternatif gündemde, Bakanlar Kurulu'na sunum yapıldı, bunlardan birisine karar vereceğiz" açıklamasını yaptı.

Taşeron nedir? Taşeron işçi anlamı nedir?

Taşeron, Fransızca'daki 'tacheron' kelimesinden gelmektedir. Bir taşeron genellikle bir projenin belirli bir görevini yerine getirmek amacıyla genel yükleyici tarafından tutulan firmaya denilmektedir. İşletmenin ihtiyacı olan bir hizmeti almak üzere, bir firma ile anlaşması neticesinde bu firmaya istihdam edilen ancak esasen işletmenin hizmetinde olan işçiye taşeron işçi denir.