Okulların açılmasına sayılı günler kala, ailelerin de kitap, defter, kalem, çanta telaşı başladı. Marketlerde ve bazı yerlerde satılan kırtasiye malzemelerine dikkat çeken Kitap ve Kırtasiyecileri Koruma Derneği Başkanı Murat Bülbül, ailelere önemli uyarılarda bulundu. 1-2 lira daha ucuz diye alınan ürünlerin içerisinde kanserojen madde bulunduğunu belirten Başkan Bülbül, ailelerin hassas ve dikkatli olması gerektiğini ifade etti.

ÇOCUK SAĞLIĞI İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Okulların açılmasına az bir süre kala bazı dükkanlarda veya marketlerde kırtasiye ürünlerinin satıldığını dile getiren Başkan Bülbül, okul malzemelerinin çocuk sağlığı için çok önemli olduğunu vurguladı. Ucuz diye satılan kalem, çanta, defter gibi plastik ürünlerde ftalat denilen kanserojen içerikli maddelerin olduğunu kaydeden Bülbül, 'Veli ucuz diye satılan yerlere gidiyor ürünü inceliyor, üzerinde Sağlık Bakanlığı onaylı yazıyor ancak hangi onaydan geçmiş, nereden gelmiş konusu incelenmiyor. Ucuz diye alınan ürünler bir ay içinde ya yırtılıyor ya da kırılıyor, aile sonra kırtasiyeden gidip ürün alıyor. Markası belli olan ürünlerin ise plastiği garantilidir, yani kanserojen bir özelliğe sahip değildir, ayrıca denetlenir. Ama ucuz diye satılan yerlerde denetim yok' ifadelerini kullandı.

İNSANLARI KANDIRIYORLAR

Kırtasiye sektörünün zayıfladığını bu nedenle önüne gelen herkesin kırtasiye malzemesi sattığını aktaran Başkan Bülbül, bu konuda denetimin şart olduğunu belirtti. Belli bir standarttın getirilmesi gerektiğine dikkat çeken Bülbül, 'Kırtasiye ürünü satan yerlerin ruhsatı olmalı. 12 ay boyunca kırtasiye ürünü satmıyorlar, okulların açıldığı eylül ayında kırtasiye malzemeleri satıyorlar, bu şekilde insanları kandırıyorlar. Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda bir şeyler yapması gerekiyor. Velilerin de bilinçlenmesi lazım, 50 kuruş için çocuklar, kanserojen maddelere maruz kalıyor. Ayrıca okul müdürleri veya okul aile birlikleri, bazı yerlerle anlaşıyor, aileler de oralardan malzeme almak zorunda kalıyor. Kişi kendi bütçesine uygun yerlerden alışveriş yapamıyor' sözlerini kaydetti.

Zeynep Irmak ÖCAL