Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, fındık üreticilerini 'küllenme' hastalığına karşı uyardı.

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, küllenme hastalığının doğrudan ürüne zarar vermediği için önemli bir ekonomik kayba sebep olmadığı, ancak yaprakların vaktinden önce dökülmesine neden olarak fındık veriminden çok kalitesini olumsuz etkilediğine dikkat çekildi.

Küllenmenin fındık yapraklarının genellikle alt yüzeylerinde gelişme sezonunun ortasından sonuna doğru olan dönemde beyaz renkte görüldüğü, başlangıçta 3-6 mm küçük ve tozlu beyaz olan kolonilerin yaprağın tamamını sardığı, yaprağında yeşil rengini ve parlaklığını kaybederek matlaştığına dikkat çekilen açıklamada, 'Daha sonra yapraklar giderek kahverengileşmeye, gevrekleşmeye ve kıvrılmaya başlar. Bu şekilde hastalığa yakalanan yapraklar vaktinden önce dökülürler' denildi.

FINDIĞIN KALİTESİNİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

Hastalığın doğrudan ürüne zarar vermediği için önemli bir ekonomik kayba sebep olmadığı, ancak yaprakların vaktinden önce dökülmesine neden olarak fındık veriminden çok kalitesini olumsuz etkilediği kaydedilen açıklamada, 'Hastalıklı yapraklar fizyolojik faaliyetlerini sağlıklılar kadar sürdüremeyecekleri için o yılın sürgünlerinin pişkinleşmesini engelleyebilir ve bu durumun uzun yıllar devam etmesi durumunda da dallarda gelişme geriliği görülebilir' uyarısında bulunuldu.

HASTALIK RÜZGARLA YAYILIYOR

Açıklamada şu bilgilere yer verildi: 'Hastalık rüzgarla yayılır. Hastalık etmeni yere dökülen yapraklarda kışlar. İlkbaharda üreme sporları normal büyüklüğünü almış fındık yapraklarını enfekte ederek hastalığı başlatır. Hastalık ülkemizde fındıkta en çok rastlanan fungal hastalık olup bazı alanlarda yıllara göre yüzde 70 ve hatta yüzde 100'lere varan oranlarda tespit edilmiştir. Kültürel mücadele olarak; enfeksiyon kaynaklarının azaltılması için dökülen yapraklar yok edilmelidir. Budama iyi bir hava sirkülasyonu ve güneşlenme sağlayacak şekilde yapılmalıdır. Kimyasal mücadele olarak; birinci ilaçlama önceki yıllarda hastalığın yoğunluğuna göre belirlenmelidir. Hastalık bahçelerde ilk defa çıkıyorsa, belirtiler görülür görülmez ilaçlamaya başlanır. Daha önceki yıllarda hastalık görülmüş ise, belirtiler görülmeden önce o yılın sürgünleri 25-30 cm olduktan ve yapraklar normal büyüklüğünü aldıktan sonra ilk ilaçlama yapılmalıdır. İkinci ve diğer ilaçlamalarda; kullanılan bitki koruma ürününün etki süresi dikkate alınarak, enfeksiyon koşulları ortadan kalkıncaya kadar ilaçlamalara devam edilmelidir.'