Türkiye Cumhuriyeti'nin 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal, ölümünün 23'üncü yılında İstanbul Topkapı'da bulunan mezarı başında resmi törenle anıldı.

Törene, Özal'ın eşi Semra Özal ve çocuklarının yanı sıra, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, 23.Motorlu Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Kemal Başak ve Özal'ın sevenleri katıldı.

Semra Özal, törene hastalığından dolayı tekerlekli sandalye ile geldi. Törende, merhum cumhurbaşkanının, yapımında emeği olduğu Malatya Çat Barajı'ndan vatandaşlar tarafından getirilen su, mezara döküldü. Özal'ın torunu Serra da mezara çiçek bıraktı.

Tören, saygı duruşunun ardından Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kasırga tarafından mezara Cumhurbaşkanlığı çelengi bırakılması ile son buldu.

TURGUT ÖZAL HAKKINDA

Tam adı, Halil Turgut Özal'dır. Özal, Türkiye Cumhuriyeti'nin 8. cumhurbaşkanıdır. Bundan önce, 1983-1989 yılları arasında 5 yıl 10 ay boyunca başbakanlık ve aynı zamanda Anavatan Partisi genel başkanlığı görevlerinde bulunan Turgut Özal, Mustafa Kemal Atatürk'ün ardından, görevi başında vefat eden ikinci cumhurbaşkanıdır.

Babası Malatya/Çırmıktılı Ünlüoğulları'ndan banka memuru Mehmet Sıddık Özal, annesi ise Tunceli Çemişgezekli, ilkokul öğretmeni Hafize Hanımdır. Çocukluğunun bir döneminde pilot olmak isteyen Özal, Silifke'ye taşındıktan sonra, eşeğin üzerinden düşerek kolundan sakatlandı ve kollarından biri diğerine göre daha kısa kaldı. Bu durum pilot olma isteğinden zorunlu olarak vazgeçmesine neden oldu.

Özal, İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği'ni burslu olarak okudu ve 1950 yılında mezun oldu. Mühendislik yapmaya başladı. Bir süre sonra ailesinin isteğiyle evlendiği Ayhan İnal ile 1952 yılında kısa süreli bir birliktelik yaşadı. Bu evlilikten sonra çalıştığı kurum Elektrik İşleri Etüd İdaresi'nde sekreter olarak görev yapan Semra Yeyinmen ile evlendi. Evlendikten sonra Amerika'da Texas Tech Üniversitesi'ne ihtisas yapmaya giderek burada ekonomi branşında eğitim aldı. Yine bu evlilikten sonra Ahmet, Zeynep ve Efe adında üç çocuk sahibi oldu.