Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Samsun Şube Başkanı Hayati Tosun, kilosu 7.5 TL'ye kadar düşen fındık fiyatının kabul edilemez olduğunu söyledi. Fındık üreticisi ve tarımının sahipsiz kaldığını ifade eden Tosun, ''Emanet sistemi, üreticinin hem kendisine hem de fındık piyasasına zarar verdi'' dedi.

CEPLERDEN 1 MİLYAR DOLAR ÇALINDI
Ülkenin ve fındık üreticisinin cebinden 1 Milyar dolar karşılığı para çalındığını kaydeden Tosun, ''Bu bölgemiz ve ülkemiz ekonomisi için ciddi bir kayıp. Bu kayıp da piyasada tekelleşmenin bir sonucu. Üretici mağdur edildi. 2016 yılında 32 haftanın ihracat rakamları ile mukayese edildiğinde, aynı kur baz alındığında dahi fiyatın 13 TL'nin altında olması kabul edilemez. Sezon başından beri her fırsatta dile getirdiğimiz emanet sistemi, üreticinin hem kendisine hem de fındık piyasasına zarar verdi. Bu konuda daha duyarlı olunmalı. Yeni sezonda lisanslı depoculuk sistemine geçilmeli, emanet fındık olayına son verilmeli. Bu arada oluşan kar, aracı tüccarların cebine gidiyor'' diye konuştu.

MÜDEHALE ALIMI ŞART
Devletin fındık konusunu toplantı ve açıklamalarla geçiştirdiğini söyleyen Tosun, şu şekilde sürdürdü: ''Üreticinin mağdur olmaması için Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) devreye girmeliydi. Müdahale alımı yapılması artık kaçınılmaz bir gerçek. Her fırsatta söylediğimiz gibi, fındık üretimi ve ticaretinde üreticilerin ve ülkenin çıkarları gözetilecek uzun vadeli politikalar esas olmalıdır. Fındık üreticisi ve tarımı şu anda sahipsiz. Devlet, fındığın sanayi ürünü olarak ülkemizde işlenmesini sağlayacak tesisler kurmalı veya özel sektöre destek vermeli. Fındık, katma değeri yüksek bir ihraç ürünü haline getirilmelidir. Pazar rekabeti oluşturulmalı, alternatif satış ve ihracat kanalları desteklenmelidir.
Böylece hem üretici hem de ülkemiz daha çok kazanacaktır.''

Zerrin SOMUNCU