Fatsa'da son 3 yıldır 2. el araç satışlarında patlama yaşadıklarını söyleyen galericiler, dükkanı olmadığı halde araç satanlardan şikayetçi olduklarını belirttiler.

Fatsalı galerici Ufuk Aygün, Fatsa ve bölgesinde 2-3 yıldan bu yana 2. el araç piyasasının iyi olduğunu belirterek, 'Son 1-2 seneden beri özellikle piyasalar iyi durumda. Bunun da bir mevsimi var. Nisan ayında bizim işlerimiz biraz daha güzel olur. Ekim ve kasım geldiğinde biraz durgun oluyor. Mart ve nisandan sonra ise ekime kadar işlerimiz açılıyor' dedi.

Ekim, kasım ve aralık aylarında sıfır araç satışı yapan bayilerin yeni araçlar için kampanya düzenlediğini söyleyen Aygün, 'Bu aylarda 2. el araç fiyatları tam olarak belli olmuyor. İnsanlar sıfır mı alalım, ikinci el mi alalım diye tereddüde düşüyor. Sonra şubat ve mart aylarında tekrar işlerimiz açılmaya başlıyor' diye konuştu.

2. el araçlar da en çok yerli arabaların tercih edildiğini dile getiren galerici Ufuk Aygün, 'Yerli arabalar parçaları ucuz olan arabalar. Vatandaşın çabuk elinden çıkarabileceği, satarken de fazla zarar etmeden satabileceği arabalar. Biz de genelde yerli arabaları alıp satmayı seviyoruz' şeklinde konuştu.

Galericiler haricinde 'ayakçı' diye tabir edilen kişilerin alım-satım yaptığını söyleyen Aygün, 'Bunlar vergi ödemeden araba alıyorlar. Bizden daha fazla fiyat veriyorlar. Biz bir arabayı aldığımız zaman yüzde 1 KDV ödüyoruz. Sattığımız zaman da karın yüzde 18'ini vergi olarak ödüyoruz. Bunun alım satımını, sigorta parasını da koyarsak aldığımız arabanın üstüne ortalama bin TL gibi ilave oluyor. Biz 20 bin TL'ye bir araba alıp, 21 bin TL'ye satmaya çalışıyoruz. Ayakçı tabir ettiğimiz galericiler biz 20 bin TL verirken, 21 bin TL verip araç alıyor. Çünkü bunlar devlete vergi ödemiyor. İnsanlar, az fiyat verip daha pahalıya satıyoruz diye bizi daha çok kazanıyor zannediyor. Araç satıcısı da da en fazla kim para verirse ona veriyor. Onlara diyeceğimiz bir şey yok. Bu ayakçı dediğimiz insanlar ortadan kalkarsa biz daha çok vergi vermeye razıyız. İşlerimiz biraz daha açılacak' ifadelerini kullandı.