Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, TRT Haber ekranlarında yayınlanan Anadolu Soruyor programına konuk oldu. Moderatörlüğünü TRT Bursa Temsilcisi ve Anadolu Yayıncılar Başkanı Sinan Burhan'ın yaptığı programa Haber Medya Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Necdet Uzun ile iki gazeteci daha katıldı. Demircan, hekim açığı, şehir hastaneleri, yerli ilaç ve tıbbı malzeme üretimiyle ilgili değerlendirmeler yaparak, Uzun ve gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

MÜKEMMEL HASTANELER ÜRETİYORUZ

Hekim açığıyla ilgili konuşan Bakan Demircan, hekim açığını çözmenin fakültelerin yeterli sayıda hekim yetiştirmesine bağlı olduğunu ifade etti. Daha önce ataması yapılan ve işbaşı yapmak için bekleyen 12 bin 500 sözleşmeli sağlık personeli için de güvenlik soruşturmalarının devam ettiğini kaydeden Demircan, 'Soruşturmanın ardından 12 bin 500 personel, sağlık hizmetlerindeki görevlerine başlayacak. Kaliteli hizmetlerin verileceği mükemmel hastaneler üretiyoruz. Şu ana kadar 4 şehir hastanesi açıldı ve hizmet vermeye başladı. Bu hastanelerin paralı olacağı söyleniyor, kesinlikle hayır. Vatandaşlar, devlet hastanelerinde nasıl hizmet alıyorsa, bu hastanelerden de aynı şartta hizmet alacak. Biz şehir hastaneleri üzerinden Türkiye'yi bir sağlık merkezi haline getirmeyi planlıyoruz. Bu hastanelerin standartları yüksek ve geleceğin hastaneleri, bölgeye ve dünyaya hizmet üreteceğiz' ifadelerini kullandı.

UZUN: SÖMÜRÜ ÇARKININ İÇİNDEYİZ

Necdet Uzun, Bakan Demircan'a MEDİKÜM ile ilgili, 'Ülkenin birçok sektörde, dışa bağımlılığını azaltacak projelere ihtiyacı var. Samsun'da, tıbbi aletler yapılıyor ve Samsun'da üretilen birçok cerrahi alet fason firmanın adı verilerek, Almanya'ya gidiyor ve tekrar bize geliyor. Sömürü çarkının içindeyiz, Bakan olmadan önce de MEDİKÜM projesinin çok üzerinde durdunuz. Türkiye, bu projeyle dışa bağımlılıktan kurtarılacak ve milyarlarca doları dışarı çıkmayacak. Bu konuda nasıl bir çalışma süreci var?" sorusunu yöneltti.

YEŞEREN BİR SANAYİ DALI

Uzun'un sorusuna karşılık yerlileşme vurgusu yapan Demircan, yerli üretime önem verdiklerini ifade etti. Bakan Demircan, 'Hükümetin, bu konuda büyük bir kararlılığı var. Sağlıkta yerlileşme, yerli ürünlerin Türkiye'de üretilmesi çok önemli. Sağlıkta belli başlı büyük cihazlar, cerrahi aletler, tüketim malzemeleri ve ilaç var. Bu noktada yapılan çalışmalar belli bir seviyeye kadar geldi. Büyük cihazlarla ilgili önümüzdeki süreçte yeni hastaneler yapıyoruz, cihaz donanım kalitesini de yükselteceğiz. Biz üreticilere, 'Türkiye olarak gelin bizde üretin, belli bir süre içinde de yerlilik oranını artırın, biz şu kadar cihazı alacağız' dedik. Bu konuda çalışmalar var, belli şirketlerle görüşülüyor. Türkiye'de cerrahi alet konusu da var. Kamudan hiçbir destek almadan, Samsun'da yaklaşık 30 yıl önce başlayan ve yeşeren bir sanayi dalı var. Orada ciddi bir üretim potansiyeli oluştu. Madem biz bunları üretiyoruz, niye biz yerli ürünü kullanmayalım? Sadece cihaz ve aletler için değil ilaç da çok önemli bir konu. İlaç takip sistemini kullanan nadir ülkelerden biriyiz. Bu süreçte yerlileşme bizim en büyük hedefimiz' şeklinde konuştu.

ŞİFA DAĞITAN ELLERE EL KALDIRILIR MI?

Uzun'un bir diğer sorusu sağlık çalışanlarının sorunlarıyla ilgili oldu. Uzun, Demircan'a, sağlık çalışanlarının sorunlarının tespit edilip, edilmediğini sordu. Bakan Demircan, sağlık hizmeti verenlere, görevi başında yapılan saldırıları kınayarak, 'Şifa dağıtan ellere, el kaldırılır mı, bunu anlamıyorum. Sağlık hizmeti bir bilgi, tecrübe, birikimdir ama aynı zamanda bir vefakarlıktır. Sağlık hizmeti veren kişilerle ilgili bir şikayetiniz varsa, bize ulaştırın, bunun yolu açık ama şiddet kabul edilemez. Türkiye, kendi imkanları dahilinde kaliteli sağlık hizmetleri üretiyor. Bu noktada sağlık çalışanlarımızın memnuniyetini, hasta memnuniyeti kadar önemsiyoruz. Çünkü hasta memnuniyeti, memnun insanların sayesinde yükselecektir. Hizmeti veren memnunsa, hasta memnuniyeti artar ve bunları birbirinden ayıramayız' diye konuştu

SAMSUN'A MÜJDE

Necdet Uzun, programın sonunda Demircan'a, 'Samsun'da insanlar bazen acı üstüne acı yaşıyor. Kişinin cenazesi oluyor, cumhuriyet savcısı ölümü şüpheli görüyor ve cenaze Trabzon Adli Tıp Kurumu'na gidiyor. İnsanlar oradan gelecek raporu bekliyor. Samsun, yıllardır adli tıp kurumu talep ediyor. Bu konuda bir çalışma var mı?' şeklinde soru yöneltti. Demircan ise müjde vererek, "Adalet Bakanımız, Samsun Adli Tıp Kurumu'nu programa aldı. Bunun da müjdesini Samsun'a verelim' sözlerini kaydetti.

Zeynep Irmak ÖCAL