Kişinin günlük yaşamında çevresiyle olan her türlü ilişkisini sağlayan ellerin, çok fazla mikroorganizma taşıdığını ifade eden Medıcana Internatıonal Samsun Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uz. Dr. Nurullah Dikmen, özellikle okul gibi kalabalık ortamlarda el hijyenine dikkat edilmediğinde, vücut dirençleri erişkinlere göre daha zayıf olan çocuklarda, başta grip olmak üzere Hepatit A ve bağırsak enfeksiyonları gibi bulaşıcı hastalık risklerinin oluşabileceğini belirtti.

TEMİZ OLMAYAN ELLER MİKROP SAÇIYOR

Temiz görünen ellerde bile hastalık yapıcı binlerce mikroorganizmanın bulunduğunu aktaran Doktor Dikmen, 'Grip, sarılık, ishal yapan etkenler, bağırsak parazitleri eller aracılığı ile ağıza oradan da vücuda yayılabilir. Çocuklar vücut dirençleri daha zayıf olduğu için daha kolay hasta olur. Bu nedenle özellikle tuvaletten sonra ellerin gerektiği gibi yıkanmaması, okulda çocuklar arasında yapılan silgi ve kalem gibi eşyaların alışverişinde bile mikrop transferi olabilir. Öksürme ve hapşırma ile bu eşyalara bulaşan hastalık yapıcı mikroplar, eller aracılığıyla vücuda alınabilir' ifadelerini kullandı.

BİLİNÇ ÇOCUKLUK ÇAĞINDA OLUŞTURULMALI

Özellikle çocukluk döneminden itibaren temizlik bilincini oluşturmanın çok önemli olduğunu dile getiren Doktor Dikmen, 'Çocuklara hastalıkların bulaşma yolları anlatılıp, korunmada en başta gelen yöntem olan bireysel temizlik öğretilmeli, özellikle el yıkamanın önemi vurgulanmalıdır. Birçok enfeksiyon hastalığının kontrolünde kişisel temizlik alışkanlıkları çok önemlidir. Mikropların bulaşma olasılığını azaltmak için, elleri sık yıkamak gerekir. Kişisel hijyen, bireyin sağlığını sürdürmek için yaptığı öz bakım uygulamalarını içerir' şeklinde konuştu.

DOĞRU YÖNTEMLE YIKANMALI

Dikmen, birçok enfeksiyon hastalığının kontrolünde kişisel temizlik alışkanlıklarının çok önemli olduğunu aktararak, 'Hastalıklardan korunmada en iyi, en etkili ve en ucuz yöntem ise el yıkamadır. Küçük yaşlardan itibaren çocuklarda el yıkama alışkanlığının geliştirilmesi, önemli hastalıklardan korunmada oldukça etkilidir. Eller özellikle; yemek öncesi ve sonrasında, tuvalet öncesi ve sonrasında; çiğ et, tavuk, balık ve yumurtaya dokunduktan sonra, bozulmuş gıda ve çöplere elle temas ettikten sonra, hapşırma ve öksürme sırasında ağızın elle kapatılmasından sonra, toplu taşıma araçları, para alış verişi, ortak telefon kullanımından sonra, kedi, köpek ve diğer hayvanlarla yakın temas sonrası, ortak kullanılan oyuncaklarla oynadıktan ve oyun parklarından, okuldan ve işten eve geldikten sonra mutlaka doğru yöntemle yıkanmalıdır' diye konuştu.

ELLER ILIK SU İLE ISLATILIR

Ellerin doğru teknikle yıkanması gerektiğine vurgu yapan Dikmen, 'Eller ılık su ile ıslatılır. Sabun ellerin tüm yüzeylerine dağıtılır ve iyice köpürtülür. Bilekler, avuç içleri, parmaklar, parmak araları, el sırtı ve tırnak içleri en az bir dakika kuvvetlice ovulur. Eller iyice durulanır. Özellikle halka açık ve toplu yerlerde tek kullanımlık havlu kağıt ile eller kurulanır. Kurulamada kullanılan kağıt havlu ile musluk kapatılır ve kağıt çöp kutusuna atılır' sözlerini kaydetti.

Kübra ŞENOCAK