Samsun Barosu Başkanı Kerami Gürbüz, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan'ın Haber Gazetesi sayfalarından duyurulan 'Adli Tıp' müjdesini yıllardır beklediklerini belirterek, ''Hizmetin en kısa zamanda hayata geçirilmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

MAĞDURİYETLER YAŞANIYORDU

Adli Tıp Kurumu, taşrada grup başkanlıkları ya da şube müdürlükleri şeklinde teşkilatlandığını kaydeden Gürbüz, ''Adli Tıp Kurumu grup başkanlıklarının her birinde morg, fizik, kimya, biyoloji, trafik, gözlem adli bilişim ihtisas daireleri gibi farklı uzmanlık alanlarına ait dairelerin tamamı ya da bazıları bulunuyor. Bu dairelerde de her bir birimin ihtisas alanına göre uzman bir daire başkanının emrinde yeterli sayıda uzmanlar ve yardımcı personel görev yapıyor. Şube müdürlüklerindeyse iş hacmine göre bir ya da birden fazla adli tıp uzmanı ve yardımcı personel görev yapıyor. Adli Tıp Kurumu teşkilat yapısına göre Samsun'da Adli Tıp Grup Başkanlığı'nın kurulu olduğu merkezlerden biri. Ancak yasal olarak böyle olmasına rağmen uygun binası tahsis edilemeyip, söz konusu ihtisas dairelerinin başkanlarının, uzmanlarının ve diğer personelinin ataması yapılmadığından Samsun Adli Tıp Kurumu Grup Başkanlığı yıllardan beri maalesef Adli Tıp Şube Müdürlüğü olarak hizmet veriyor. Durum böyle olunca Samsun'daki adli vakalarda Adli Tıp İhtisas Dairelerinin uzmanlık konusuna giren olay ve ihtilafların çözümlenmesinde dosyaların konularına göre İstanbul, Ankara ve Trabzon'daki ihtisas dairelerine gönderilmesi zorunluluğu doğuyor. Bu da hem adalet hizmetinin işleyişinde aksama ve gecikmelere sebebiyet veriyor hem de özellikle ölümlü vakalarda otopsi sonucunun beklenmesi aşamasında cenazenin defni sırasında cenaze sahipleri gecikme ve mağduriyetler yaşayabiliyor" diye konuştu.

BÖLGEYE KALİTELİ HİZMET

Gürbüz, "Yargı camiası ve Samsunlular olarak yıllardır beklediğimiz bir hizmet olması nedeniyle Sağlık Bakanı Sayın Ahmet Demircan'ın Samsun'da Adli Tıp Kurumu Grup Başkanlığı'nın işlevsel hale getirileceği yönündeki açıklamasını memnuniyetle karşıladık. Bu hizmetin en kısa zamanda hayata geçirilmesini bekliyoruz" diyerek, kurumun Karadeniz Bölgesi'ndeki önemine de şu şekilde değindi: ''Samsun'da Adli Tıp Kurumu Grup Başkanlığı işlevsel hale getirilince bu hizmetten Samsun'un yanı sıra, Ordu, Amasya, Tokat, Çorum ve Sinop gibi illerimizin yargı çevreleri de yararlanacaktır. Bu nedenle Samsun Adli Tıp Grup Başkanlığı'nda mümkün olduğunca yukarıda isimlerini sıraladığım ihtisas dairelerinin tamamının yer alması sağlandığı takdirde tüm Orta Karadeniz Bölgesi bu hizmetten çok daha kaliteli bir şekilde faydalanabilecek."

Zerrin SOMUNCU