2017-2018 eğitim öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala servis şoförleri ve bazı okul aile birlikleri arasında, ihale sorunu yaşanıyor. TOBB Mareşal Fevzi Çakmak Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi'nde okul aile birliği tarafından düzenlediğini iddia edilen şartnameden dolayı taraflar arasında ihale sorunu söz konusu. Servis şoförleri, okul aile birliğinin kendilerinden kayıtsız şartsız 30 bin TL'lik teminat mektubu istediğini ancak ihalenin yasal olmadığını, okul aile birliği ise ihalenin yasal olduğunu iddia ediyor.

OKULLARDA KALEM MAFYALARI ÇIKTI

Okulların açılmasına sayılı günler kala bazı okullarda sorun yaşadıklarını ifade eden Samsun Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Binay, bu sorunları BİMER ve ALO 147 aracılığıyla ilgili yerlere bildirdiklerini dile getirdi. BİMER'den gelen geri bildirime göre, şikayete konu olan 2 okulda müfettişlerin olduğunu aktaran Başkan Binay, 'Okul aile birlikleri, ihale düzenliyor, eskiden mafya diye tabir edilen insanlar vardı, şimdi de okullarda kalem mafyaları çıktı. Son zamanlarda yapılan bu haksız uygulamalar, bağış adı altında alınan paralar söz konusu. Şu an 19 Mayıs Anadolu Lisesi, eski adıyla Mareşal Fevzi Çakmak Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi şu anki adıyla TOBB İlyaskılıç Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi para karşılığında şartname veriyor. Üyelerimiz, bu doysa parasının neye istinaden vereceklerini sorguluyor. Elimizde TOBB Mareşal Fevzi Çakmak Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi'nin hazırladığı şartname var, bu şartname kesinlikle yasal değil ve servisçi esnafının kanını emmeye yönelik bir uygulama. Her şeye zam yapılırken, eğitime ve ailelere destek olmak için bu sene servislere zam yapmadık ama bazı okul aile birlikleri ve okul müdürleri bu tarz uygulamalar yapıyor. Devlet kamu ihalesi 4734 ve 2886 sayılı kanuna göre olur ve EKAP'tan, dosya ihale numarası alınarak, ihaleye girilir. Bunlar resmi devlet ihalesi değil, ihale süsü verilerek ihale yapıyorlar. Bu ihaleler, kesinlikle kanunsuzdur ve bu konuda yetkilileri göreve çağırıyoruz' ifadelerini kullandı.

30 BİN TL'LİK TEMİNAT MEKTUBU İSTENİYOR

20 yıldır servis taşımacılığı yaptığını ifade eden servis şoförü İsmet Yavuz, bahse konu okulun kendilerinden 30 bin TL'lik teminat mektubu istediğini dile getirdi. Yavuz, 'TOBB Mareşal Fevzi Çakmak Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi'nde, önceki gün okula bir duyuru asılarak, okulda ihale yapıldığını ve 500 TL şartname bedeli istendiğine dair yazı yapıştırılmıştı. Okul aile birliği hesabına 500 TL para yatıracaksınız ve şartnameyi okuldan alacaksınız şeklinde bir yazı… Şartnameyi inceledik, okul aile birliği 12 Eylül saat 17.00'ye kadar kayıtsız şartsız 30 bin TL'lik teminat mektubu istiyor. Bu konuyu oda başkanımla konuştum ve bu konuda farklı kişilerden aynı şikayetlerin geldiğini ifade etti. Bu ihale resmi değil, ilgili yerlere bunu duyurmak istiyoruz. Ayrıca teminat mektubunu aldığımız zaman karşı tarafta bir muhatabımız yok. Okul müdürüne bu şartnamedeki durumu anlattım, şartnamede yer alan 500 TL'yi yatırma gibi bir durumun olmadığını ifade ettim, kendisi de şartnamede yer alan bedelin yatırılması gerektiğini, teminat mektubu noktasında okul aile birliği başkanıyla görüşeceğini söyledi. Aradan yaklaşık bir saat geçti ve geri dönüş olmadı. Rant dönüyor, bizler sıkıntı yaşamak istemiyoruz. Ayrıca yaklaşık 15 gün önce okul aile birliği başkanı yeni bir ihale açtı, bu ihaleden hiçbir firmanın haberi olmadı. İlanı kapıda gördüm ve konunun takipçisi oldum, ihalenin 10 gün yayınlanması gerektiğini dile getirdim. Şikayetimizden sonra ihale fes oldu ve yeniden ihale yapıldı' şeklinde konuştu.

İTİRAZ EDEN VARSA MAHKEME ORADA

Konunun muhataplarından TOBB Mareşal Fevzi Çakmak Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi Okul Aile Birliği Başkanı Recai Genç, ihalenin geçerli olduğunu belirterek, servis şoförlerinin iddialarına yanıt verdi. Genç, 'Benim ihalem zaten geçerli bir ihaledir. Onun haricinde 30 bin TL teminat mektubu, tur beni okul döneminde bıraktığı zaman o teminatı alıp diğer bir turla görüşüp, servis ayarlamak içindir. 500 TL'lik gideri de ben cebime almıyorum, okul aile birliğine yatırıp dekonttu da bana getiriyorlar. Ben bağış adı altında alacaktım ama yanlış anlaşılır diye bankaya yatırılsın dedik. Okul aile birliğinin harcamalarını, fatura giderini Milli Eğitim, okul müdürleri ve saymanlar kontrol ediyor. İsteyen bu ihaleye girmesin, 500 TL ve teminat mektubunu karşılayamam diyen bir turla ben zaten çalışma yapamam. Okul aile birliği yönetmeliğine bakın, bu ihale yasaldır, yasal değilse, usulsüzse beni mahkemeye versinler. İtiraz eden varsa, mahkeme orada. Ben şartnameyi ve ihaleyi normal olarak görüyorum. Kanunlar ışığında hazırlanan bir ihale ve yasaldır. Yaptığımız iş çocuklarımızın can güvenliği için, biz şeffafız' diye konuştu.

İHALE DEĞİL, SERVİS KİRALAMA SÖZLEŞMESİ

Okul yetkililerinden alınan bilgiler ise şu şekilde: 'Aslında bu bir ihale değil, servis kiralama sözleşmesi yapılıyor, yasal olarak bu konuda okul aile birliği yetkili. Bahse konu şartnameyi okul aile birliği hazırlıyor.'

Zeynep Irmak ÖCAL