Japonya'nın Uzay Keşfi Dairesi (JAXA) tarafından bundan 5 yıl önce Akatsuki modülü ile planlanan Venüs ziyareti gerçekleşti. 5 sene boyunca güneş etrafında turlayan modül, başarılı bir şekilde Venüs yörüngesine otururken, gelen görüntüler bilim adamlarını şaşkına çevirdi.

BULUT DİZİLİŞİ ÇOK FARKLI

Akatsuki modülünden gelen ilk fotoğraflarda her şey normal görünürken, modülden gelen kızılötesi fotoğraflarda bulut dizilişlerinin son derece karmaşık olduğu gözlemlendi. Şimdiye kadar Venüs'ten alınan en net kızılötesi fotoğraflardan bir tanesi olan fotoğrafta bulutların karmaşık yapısı rahat bir şekilde anlaşılabiliyor. Kızılötesi olmayan fotoğrafta ise bulutların yay şeklinde hareket ettiği gözlemleniyor.

YAY ŞEKLİNDE HAREKET EDEN BULUTLAR YÜZEYLE EŞ ZAMANLI

Gelen fotoğraflara göre yay şeklinde hareket eden bulutlar bilim adamlarının düşündüğünün aksine atmosferle değil, yüzeyle eş zamanlı olarak dönüyor. Yapılan bu keşif ile, Venüs yüzeyinde bulunanların gökyüzü üzerinde son derece büyük etkileri olabileceği düşünülüyor.

GÖREV DEVAM EDECEK

5 senelik zorlu yolculuktan sonra Venüs yörüngesine oturmayı başaran modülün görevi devam edecek. Fakat uzun yolculuk boyunca kameralardan bir tanesinin aşırı nemlenmesi nedeniyle devre dışı kalması, görevin istenilen sonuçları almada büyük başarılar elde etmesini zorlaştırıyor. Yine de Japon Uzay Keşfi Daire'si gelecek fotoğraflardan ve yapılacak olan keşiflerden umutlu.