Türkiş Samsun İl Temsilcisi Nakif Yılmaz, Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın taşerona kadro verilmesi ile ilgili yaptığı açıklamaları değerlendirdi. Yılmaz, taşorana kadro konusunda verilen sözlerin her defasında boşa çıktığını belirterek konuyla ilgili inancını artık kaybettiğini ifade etti.

BU SÖZLERİ ÇOK DUYDUK

Kurban Bayramı öncesi yapılan açıklamaları hatırlatan Yılmaz, "Arife günü günü Bakanlık bir açıklama yaptı. 'Devlet olarak taşerona kadro konusunda bir hazırlık yapıyoruz. Asıl işi yapanları ayırdık. Bunun için 4 aylık bir süreye ihtiyacımız var, 6 ay da bunun hazırlığı sürecek. 10 ay gibi bir süreye ihtiyacımız var. Taşerona kadroyu düşünüyoruz' şeklinde bir açıklamaydı. Bu sözleri o kadar çok duyduk ki! Araya seçim girdi, taşorunun oyları alındı, sonra kadro yine unutuldu. Sonra 'asıl işi yapanla yardımcı arasında ayrım yapmayalım, bizim parti böyle parti' dendi, şimdi ise 'hangisi asıl, hangisi yardımcı iş diye ayrım yapamıyoruz' deniyor. Şimdi de '10 aylık süreye ihtiyacımız var' diyorlar. Çünkü 10 ay sonra ülke yine seçim sürecine girecek. Sendikacılar olarak bizler de verilen sözlere inandık, güvendik. Asıl iş, yardımcı iş ayrımı göz etmeden herkese kadro verecekler dedik. Ama her söylenilenler boşa çıktı. Artık taşeron üstünden oyun oynamasınlar. Ben taşeron sorununu çözmek istediklerine inanmıyorum" diye konuştu.

TAŞERON GÖZÜNÜ AÇMALI

Birçok alanda taşeron sorununun bulunduğunu belirten Yılmaz, "Milli Eğitim Bakanı, 'kadrolu öğretmenden 100 kat fazla ücretli öğretmen, vekil öğretmen, haftalık derse giren öğretmen var' diyor. Sağlık sektöründe de taşeron sıkıntısı var. Her alana taşeron sıkıntısı girdi. Resmi rakamlara göre ülkemizde 3 milyon taşeron işçi var. Resmi olmayanlarla birlikte 5 milyon civarında olduğu söyleniyor. Bunların ortalama 4 kişilik ailede olduğunu düşünürsek yaklaşık 20 milyona denk geliyor. İşte oyları buradan alıyorlar. Artık taşeron da gözünü açmalı. Artık insanlar bu eziyetten kurtulsun. Atla deve değil, bugün aynı ücretlerle taşeron yerine kadrolu çalışsınlar. İşçilerin aklından gelecek endişesi silinsin ki iş verimi de artsın" ifadelerini kullandı.

Yılmaz öte yandan, hükümetle Türkiş arasında imzalanan Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü'nde de taşerona kadro konusunun bir kez daha gündeme getirildiğini sözlerine ekledi.

Barış BUDANOĞLU-ÖZEL HABER