Geçtiğimiz hafta yaklaşık 10 lira olan fındık fiyatları, bir haftada 8 liraya düştü. Fındık fiyatlarındaki bu sert düşüşün üreticiyi etkilediğini ifade eden Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba'nın fındıkla ilgili yaptığı açıklamanın kendilerini üzdüğünü kaydetti. Başkan Karan, fındık üreticinin sadaka değil emeğinin karşılığını istediğini dile getirdi.

Fındık fiyatları üreticiyi perişan etti!

FINDIK FİYATLARI 13 BUÇUK LİRAYDI

Fındık fiyatlarında sert düşüş! İşte il il güncel fındık fiyatları

Bakan Fakıbaba'nın geçtiğimiz günler Fındık Lisanslı Deposu ve Spot Borsası'nın açılışı için Giresun'a geldiğini aktaran Başkan Karan, üretici temsilcilerinin bu açılışa çağrılmadığını, sadece fındığın alım tarafında olan kişilerin açılışa katıldığını ifade etti. Karan, 'Bakan Fakıbaba, burada fındık fiyatlarıyla ilgili açıklama yaptı ve 'Fındık üreticisi şuna emin olsun; biz onları mağdur etmedik. Geçen sene verilen fiyat 10,5 liraydı. Bu sene de rekolte 675 bin ton olmasına rağmen yine aynı fiyatı verdik' dedi. Aslında çok yüksek bir rekolte yok, 2015 yılında 13 buçuk lira olan fındık fiyatları bugün 8 buçuk lira… Arada 5 lira gibi bir fark var. Ayrıca 683 bin ton rekolte olduğu zaman fındık fiyatları 13 lirayaydı, bugün ise Türkiye'de 675 bin ton fındık rekoltesi açıklanıyor ve fiyat 7 buçuk-8 lira arasında' diye konuştu.

Fındık üretici hükümeti cezalandıracak

BU İŞİN ALTINDAN KALKAMAYIZ

Fındığın maliyetinin belli olduğunu dile getiren Başkan Karan, 'Üretici sadaka istemiyor, sadece emeğinin karşılığının verilmesini istiyor, devletinden, hükümetinden emeğinin karşılığını talep ediyor, başka bir isteği yok. Fındık sektöründe bir tekelleşme var. Bu tekelleşmeden dolayı fındık sektöründe yerli ihracatçı ve sanayici kalmadı. 3 büyük sanayici ve ihracatçı, Türk fındığının yüzde 75'ine hakim. Bundan dolayı 'alımı kapattım' dedikleri an fındık fiyatları düşüyor. Acilen sanayici ve ihracatçıların yerli olması gerekiyor. Yoksa başka türlü bu işin altından kalkamayız' ifadelerini kullandı.

Zeynep Irmak ÖCAL/ ÖZEL HABER