Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü, 2013 yılından bu yana baraj ve göletlerin su toplama havzalarında ağaçlandırma, erozyon kontrolü, mera ıslahı çalışmalarına yeni bir ivme kazandırarak pek çok çalışma gerçekleştirdi.

Yeni inşa edilen yapıların yanı sıra eski yapıların da korunmasının büyük önem taşıdığına dikkat çeken Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Eylem planı ile atıl durumda bulunan baraj ve gölet kenarları süratle ağaçlandırılarak, mevcut su kalitesi ve miktarı artırılacak. Yürütülen çalışmalarla olası erozyon riskleri önlenerek barajların ekonomik ömrü uzatılacak, ülke ekonomisine katma değer sağlanacak. Böylece baraj ve göletlerin ömrü uzayacak" diye konuştu.

Bakan Eroğlu, bu eylem planı ile yapılacak ağaçlandırma çalışmalarında öncelikli olarak baraj ve göletlerin göl aynası çevresinde yeşil kuşaklar meydana getirmeyi hedeflediklerini belirtti.

400 BARAJ VE GÖLETTE ÇALIŞMA

Ülkemizde işletmeye açılan, inşa halinde veya proje safhasında olan 427 adedi baraj, 650 adeti de gölet olmak üzere toplam bin 77 adet tesis bulunuyor. 2013-2014-2015 yıllarında 200 baraj ve gölette çalışma yapılması planlanırken, belirlenen hedef aşılarak 212 adet baraj ve gölette yani toplam 288 bin 350 dekar sahada çalışma gerçekleştirildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 2016 yılında ise 100 baraj ve gölet çalışmasını programa aldı. Baraj Havzaları Yeşil Kuşak Ağaçlandırma Eylem Planı çerçevesinde 2017 yılına kadar 400 baraj ve göletin göl aynası çevresindeki havza koruma alanlarında ağaçlandırma çalışmalarının tamamlanması planlanıyor.