Altınordu Belediyesi, ilçenin asırlık tarihi ve kültürel zenginliğini ortaya çıkarmak için çalışmalarını sürdürüyor. Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş, beraberinde Başkan Yardımcıları Aydın Şaşmaz ve Fatih Evli yürütülen restorasyon çalışmalarını yerinde inceledi.

Menekşe sokağın Ordu'nun 100 yıl önceki tarihi ev mimari ve sokak yaşamını ortaya çıkarmak açısından önemli bir alan olduğunu vurgulayan Başkan Tekintaş, 'Altınordu'nun tarihi dokusunu ortaya çıkarmak zorundayız' dedi.

Mevcut tarihi dokuyu ortaya çıkartmak için çalışmaların devam ettiğini kaydeden Başkan Tekintaş, 'Bizim için çok önemli gördüğümüz bir projenin inceleme ve değerlendirmesini yapıyoruz. Taşbaşı Mahallemizde tarihi Ordu evlerinin kurulduğu, Ordu'nun tarihinin ortaya çıkartıldığı özel bir mekandayız. Mevcut tarihi dokuyu ortaya çıkartmaya çalışıyoruz. Bu parsel üzerindeki tüm çalışmalar bizim gelecek neslimize verebileceğimiz en önemli miraslardan bir tanesidir' diye konuştu.

'TARİHİN DENİZLE BAĞINI KESMİŞİZ'

Bugüne kadar Menekşe Sokak'ta 20 tarihi evin restore edildiğini, restore edilecek ve korunması gereken daha çok bina bulunduğunu vurgulayan Tekintaş, sahil kordonu üzerinde bulunan tarihi evlerin önüne adeta beton binalarla set çekildiğine dikkat çekti. Tekintaş, 'Tarihi dokunun bulunduğu alanın önünde bulunan tüm parsellerde yerleşim sağlanmış ve yapılan yanlışlarla tarihi evlerin deniz ile bağımızı kesmişiz. Bu bölgede SİT alanı ilan edilmiş yerler var. Bina sahipleri ile görüşeceğiz, katkılar sunacağız, Ordu'nun tarihi dokusunu ortaya çıkartmak zorundayız. Hep 'Safranbolu' diyoruz ama bizim daha fazla değerlerimiz var. Bunu biraz kendi gözümüzle görüp başkasına anlatacak çalışmalar yapmamışız. Şimdi bu değerleri ortaya çıkartmaya çalışıyoruz. Hızlı bir şekilde burada çalışmalar devam ediyor. Kısa süre sonra binanın gövdesi ortaya çıkınca inanıyorum ki, herkes 'Ordu tarihi yapısıyla da değişiyor' diyecektir' şeklinde konuştu.