Beyoğlu'ndaki Galatasaray Meydanı'nda bulunan binanın açılışında konuşan Yapı Kredi Kültür SanatYayıncılık Genel Müdürü Tülay Güngen, 1964'te aynı binada açılan ilk sergiyle birlikte kültür ve sanata verdikleri desteğin kesintiye uğramadan devam edeceğini belirterek, "50 küsur yıldır burada, sanatçıyı destekleyen, sanatseverleri her zaman beğendikleri, bilmedikleri çeşitli eserler ve sanatçılarla buluşturan, sanatla yakın ilişkisi olmayanların da ilgilerini çekecek işler sunan bir kurumuz." dedi.

Güngen, binanın İstiklal Caddesi'ne iki cepheyle açılan yapılardan biri olduğunun altını çizerek, "Galatasaray Meydanı'na bakan sıra dışı cephesiyle, kentle iç mekanları bir araya getirdi. Şeffaflıkla birleştiriyor ve meydanı yukarı doğru genişletiyor. Heykeltıraşımız İlhan Koman'ın Akdeniz heykeli de küçük bir tepe üstünden meydana açılmış durumda." ifadelerini kullandı.

"Binanın tümünü sergi alanı olarak kullanabiliriz"

Binaya 4 yıl sonra geri döndüklerini kaydeden Güngen, şu bilgileri verdi:

"Hem koleksiyonumuza iyi bir ev bulma hem de ev sahipliği yapacağımız diğer sanat etkinlikleri için daha iyi olanaklarla donatılmış bir yer bulmak üzere çok düşündük, çalıştık. Binanın temel kurgusunu oluşturan müze, kütüphane, kitabevi, sergi ve etkinlik alanlarını, kültür işlevlerinin genişletilmesi bakış açısıyla yeniden tasarladık. Böylece hem altyapısı güçlü hem de teknik donanımı eskisine göre çok daha zengin sergi ve etkinlik alanlarımız oldu. Sergi alanlarımız, klasik bir bakışla söylersem, 2-2,5 katına çıktı. Daha geniş bakış açısıyla baktığınız zaman, ofis alanları için ayrılan kısıtlı alanın dışında, binanın tümünü sergi alanı olarak kullanabiliriz."

"Yapı Kredi'nin çok kapsamlı ve büyük bir koleksiyonu var"

Tülay Güngen, Yapı Kredi'nin çok kapsamlı ve büyük bir koleksiyonu olduğunun altını çizerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Baktık ki eserlerin çeşitliliği ve kapsadıkları tarihsel dönemin genişliği bize kocaman bir pencere açmış durumda. Oradan bir seçki yaparak, çağdaş bir anlayışla, Yapı Kredi koleksiyonundan kocaman bir damlayı binanın çeşitli yerlerinde sergiliyoruz. 'Sarmal' adlı sergimiz 12 bölümden oluşuyor. Bu sarmalı oluşturan bazı temel kalemler bütün bölümlerde var. Sergide, örneğin Selahattin Giz koleksiyonundan işler, sikke veya resim koleksiyonundan parçalar görebilirsiniz. Bütün bu mekanları birleştiren çağdaş sanatçının yaptığı bir yer heykelimiz de var. Ayrıca yayımcılığımıza bir atıfla, günümüz şair ve yazarlarına koleksiyonumuzu gösterdik. 12 temayı kendilerine anlattık. Bu sanatçılar da çağımızın sorunlarını kendi yorumlarıyla tartışmaya açtı ve ekranlarda bize sesleniyor olacaklar."

Necmi Sönmez'in küratörlüğünü yaptığı ve 403 eserin yer aldığı sergi, 31 Aralık'a kadar ücretsiz gezilebilecek.