Avusturya'nın başkenti Viyana'da Avusturya İslam Cemaati'nin (IGGÖ) öncülüğünde Hristiyan, Musevi ve Budist dini temsilcilerinin de katılımıyla 'Barış içinde birlikte yaşam için el ele' gösterisi düzenlendi.
Göstericiler, Avrupa ve Avusturya'da artan aşırı sağcı söylem ve İslam karşıtlığının bu etkinliği düzenlemeye kendilerini sevk ettiğini, farklılıkların barış içinde birlikte yaşamaya engel teşkil etmediğini vurgulayarak, 'Barış için el ele gösterisi ile farklı din ve dünya görüşüne sahip insanlar olarak birlikte yaşayabiliriz' mesajı verdi.

'Hepimiz Adem aleyhisselamdan geliyoruz'

Avusturya İslam Cemaati Başkanı İbrahim Olgun, etkinlikte yaptığı konuşmada, 'Avusturya İslam Cemaati (IGGÖ) olarak farklı din mensuplarının katılımıyla bir insan halkası oluşturarak birlik ve beraberlik mesajı vermek istedik. Artan aşırı sağcı ve popülist söylem toplumda olumsuz sonuçlar doğuruyor. Özellikle burada yaşayan Müslümanlar olarak hayatın birçok alanında bu olumsuzluklarla karşılaşmak durumunda kalıyoruz. Farklı dünya görüşü, din ya da etnik kökene sahip olmamız birlikte barış içinde yaşamamıza engel teşkil etmiyor. Bizleri birleştiren birçok ortak değerimiz var. Bugün burada dört dinin mensupları ve aralarında herhangi bir dine mensup olmayan insanların katılımıyla Avusturya'da herhangi bir çatışmaya, gerginliğe mahal vermeden birlikte barış içinde yaşayabiliriz mesajını vermek istedik. Karşılıklı saygı ve hoşgörü İslam dininin en önemli değerleri arasında yer almaktadır. İnsan onurunu zedeleyen nefret söylemini etkisiz kılmanın yolu diyalog ve hoşgörüden geçmektedir' dedi.

Özellikle yaklaşan seçimler öncesi başta sosyal medya olmak üzere hayatın birçok alanında sorumsuzca yapılan paylaşımlardaki artışa dikkati çeken Olgun, 'Toplum huzurunu bozacak tutumlardan herkesin kaçınması gerekmektedir. Buradan bu caminin önünden bu caminin yanı başındaki bir kiliseye insan halkası yaptık bu halkanın içerisinde sadece Müslümanlar yoktu, Yahudiler vardı, Hristiyanlar vardı, Budistler vardı ve hiçbir dine inanmayanlar vardı. Burada hepimiz Adem aleyhisselamdan geliyoruz. Hepimiz Allah'ın yaratmış olduğu değerli varlıklarız, bunu gösterdik' diye konuştu.

'Barışın anahtarı iyi ilişkiler kurmaktır'

Katolik Piskopos Dariusz Schutzki ise, 'Çok sayıda katılımcı barışı güçlü kılmak için bugün burada bir araya geldik. Karşılıklı saygı ve hoşgörüyü arttırmak için burada buluşan insanlar birbirlerine ellerini uzatıyor. Bu birlikte yaşamı, karşılıklı sevgi ve kardeşliği, var olan ilişkileri güçlendirmek için çok basit ama bir o kadar önemli bir adım. Barışın anahtarı iyi ilişkiler kurmaktır' dedi.

'Avusturya ve Avrupa'ya, birlikte barış içinde yaşanabileceğinin güzel bir örneğidir'

Bruckhaufen Kilisesi Rahibi Richard Tatzteiter de konuşmasında, 'Birlikte yaşam için karşılıklı diyalog ve hoşgörünün geliştirilmesi gerekiyor. Her iki dini mabet arasında gerçekleştirilen eylem aracılığıyla farklı inanç ve dünya görüşüne sahip insanların başta Avusturya olmak üzere Avrupa'ya birlikte barış içinde yaşanabileceğini güzel bir örnekle göstermiştir' ifadelerini kullandı.

'Arakan'da katliamlara hayır'

Avusturya Musevi Cemaati temsilcisi Samuel Laster ise şöyle konuştu:
'Yaklaşan seçimlerin etkisiyle oluşan olumsuz atmosfer var. Farklı din mensupları olarak karşı karşıya değil yan yana birlikte hareket etmeliyiz. Myanmar'da yaşanan katliamlar devam ediyor. Sizin özgürlüğünüz bizim özgürlüğümüzdür. Arakan'da toplu katliamlara hayır.' Viyana'da bulunan Avusturya İslam Merkezi Camisi önünde dört dini temsilcinin barışı temsilen 4 beyaz güvercini gökyüzüne bırakmasıyla başlayan gösteri, daha sonra el ele tutuşan binlerce göstericinin ellerindeki beyaz-kırmızı renkli halkalarla birbirlerine tutunarak bir sonraki dini mabet olan Bruckhaufen Kilisesi'ne kadar insan zinciri oluşturmasıyla sona erdi.

Avusturya?da ?Barış içinde birlikte yaşam için el ele? gösterisi