CHP Genel Başkan Yardımcısı ve CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun, Haberaks TV ekranlarında yayınlanan Burcu Düzgün Çoban'ın sunduğu Haberin Sesi programına katıldı.
Torun, CHP'nin, Pazartesi günü Ordu'dan Giresun'a yapacağı 'Fındık İçin Adalet' yürüyüşü ile ilgili detayları anlattı.

HAKLI TALEBİMİZ VAR

Yürüyüşün asıl sahibinin fındık üreticisi olduğunu dile getiren Torun, "Önderliğini biz yapıyoruz ama bütün fındık üreticileri adına yürüyüşü düzenliyoruz. Hangi siyasi partiden, siyasi görüşten, bölgeden olursa olsun bütün üreticilerimizin fındıkta adalet adına yürüyüşe katılmasını bekliyoruz. Bu yürüyüş, fındık üreticisinin alın terinin karşılığını almak adına haklı bir taleptir" dedi.

HÜKÜMET DUYARSIZ

Torun, fındık üreticisinin bu yılda hayal kırıklığı yaşadığıını ifade ederek, "Geçen yıl rekolte az olmasına rağmen fiyat, hak ettiği yeri bulamamıştı. Geçen yıl 12-13 liradan açılan sezon, malesef 9 liraya kadar düşmüştü. Bu yıl da rekolte bahanesiyle fiyat, 7 liraya kadar düştü. Üreticinin alın terinin karşılığı bu değil. Bununla ilgili mecliste defalarca soru önergesi verdik, araştırma komisyonu kurulması için çalışmalar yaptık, kanun teklifi hazırladık. Hatta Rekabet Kurulu ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı hakkında suç duyurusunda bulunduk .Malesef bugüne kadar yaptığımız hiç bir girişim karşılık bulmadı, hükümet bir duyarsızlık içerisinde" diye konuştu.

TABAN DEĞİL, TAVAN FİYAT

Üreticinin alın terini Avrupa'daki bir firmaya mecbur bıraktıklarını dile getiren Torun, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Bu yıl 10 liranın üstünde fiyat beklenirken, maalesef fındık 7 liraya kadar düştü. TMO'nun 10 liraya alım yapacağını duyunca umutlanmıştık ama gördük ki TMO, taban değil, tavan fiyatını belirlemiş. Üreticiye gerekli katkıyı desteği vermemiştir. TMO şu anda piyasada olmuş olmak için var. Bunu da diğer alıcılar gayet iyi biliyor."

Pirsu DÜZGÜN