Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, Türkiye'de fındık fiyatı belirlenmesi konusunda yurtiçinde ve yurtdışında akıllı bir strateji belirlenmesi gerektiğini ifade etti.

HÜKÜMETİN BECERİKSİZLİĞİ

Fındığın hem Türkiye hem de Karadeniz Bölgesi için çok önemli bir ürün olduğunu vurgulayan Usta, ''Hiçbir siyasi kaygı gütmeden söylüyorum, hükümetin başarısız politikaları ve beceriksizliği yüzünden dünyanın yüzde 75 oranında fındığını ürettiğimiz halde bu piyasada hiçbir etkinliğimiz yok. Yurtdışı fiyatlarda da Türkiye'nin bir etkisi yok. İçerideki fiyatların oluşumunda da sıkıntılarımız var. Bu da fındıkla ilgili yapısal sorunlardan kaynaklanıyor. Bu sorunlar aşılamadığı için her sene bu sorunlarla karşılaşıyoruz. Depolama imkanımız yok, fındık üretildiği yerde işlenemiyor ve fındık alıcısı olarak piyasada neredeyse tek bir firma var. Küçük alıcılar da o firmaya veriyor. TMO'nun açıkladığı fiyat bile maliyetin altında. Hatta geçen yılın seviyesinde fiyat açıkladı, bu yanlıştı. Hiç olmazsa alıcı olarak zamanında piyasaya girmeliydi, o da olmadı. Şu anda fındık alımı için ekim ayına randevu veriyor" diye konuştu.

BAKAN FAKIBABA TEMKİNLİ KONUŞMALI

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın "Fındık fiyatından üreticilerin yüzde 80'i memnun" açıklamasına da değinen Usta, "Bakan hangi anketle açıklama yapmış? Bakan henüz yeni bakan. Biraz daha temkinli konuşmasında fayda var. Aynısını kurban fiyatlarıyla ve hayvancılıkla ilgili de yanlış beyanatları oldu. Fındıkta da benzer hataları yapmasın. Karadeniz'e gelsin, bir tane bile bu fiyattan memnun olan üretici yoktur. 5 yıl öncesinin fiyatının ve maliyetin altında fındık satmaktan kim memnun olabilir? Ülkenin kaynağı sömürülüyor. Üretici de mağdur oluyor evet ama yurtdışına çıkıyor bu fındık. İhracat artıyor belki ama döviz girdileri azalıyor. Hemen tedbir alınması ve yapısal sorunların giderilmesi lazım" dedi.

MUHALEFETİN GÖREVİDİR

CHP'nin fındık politikalarına karşı Ordu'dan Giresun'a 3 günde gerçekleşmesi planlanan 'Fındık İçin Adalet' yürüyüşü ile ilgili soruları da yanıtlayan Usta, "Fındıkta mağduriyet var ve bu konuda sesimizi yükseltmemiz gerekiyor. Herkes farklı bir şekilde tepkisini ortaya koyabilir. Muhalefetin görevidir bu elbette, bu konuyla ilgili konuşacaktır. Lehine veya aleyhinde bir şey söylemek istemiyorum" ifadelerini kullandı.

Zerrin SOMUNCU