Samsun İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı Çevre Koruma Tim Komutanlığı Motosiklet Timleri ve Jandarma Asayiş Timleri, etkin şekilde sürdürdüğü denetimlerde yasak avcılık yaptıklarını tespit ettiği 16 avcıya para cezası kesip 2 avcıyı da adliyeye sevk etti.

Doğal hayatı koruma sahası olan Ramsar bölgesinde avcılık kurallarına uymayanlarla ilgili Samsun Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi mücadele başlattı. Önceki hafta avcıların balık ve kuş avlamak için sazlıkları yakıp hayvanları telef etmesinin ardından bölgeyi yasak avcılıktan kurtarmak için radikal kararlar alan Samsun Valisi İbrahim Şahin ile Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, aldıkları kararları vakit geçirmeden uygulamaya koydu. İl Jandarma Komutanlığı'nı Kuş Cenneti'ne giriş ve çıkışları ile alan içindeki kontrolleri yapmakla görevlendiren Vali Şahin bölgenin sürekli denetim ve kontrol altında tutulması talimatını verdi.

Samsun İl Jandarma Komutan Jandarma Albay Ercan Yaşin, bölgede oluşturulan güvenlik noktalarına Çevre Koruma Tim Komutanlığı'na bağlı Motosiklet Timleri ve Jandarma Asayiş Timleri konuşlandırdı. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz da jandarmaya destek olmak amacıyla Zabıta Daire Başkanlığı'nı görevlendirdi. Gün içinde su motorları ile devriye gezip yasak avcılık yapanları tespit eden jandarma timleri ile zabıta ekipleri, denetimleri sıklaştırdı. 21 Kasım-7 Aralık tarihleri arasında yapılan denetimlerde Balıkgöl, Uzungöl, Gıcı Gölü, Tatlı Göl, Çernek ve Liman Gölü çevresinde yaptıkları denetimlerde yasak avcılığın ne boyutta olduğu gözler önüne serildi.

4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu kapsamında gerçekleştirilen denetim ve kontrollerde bölgede 373 avcı tespit edildi. Kara ve göl denetimlerinde ise yasa dışı avlanan 18 kişi belirlenerek yasal işlem yapıldı. Bunlardan 16'sı hakkında 6 bin 111 TL para cezası uygulanırken, 2'si adliyeye sevk edildi. Denetimlerde 16 adet otomatik av tüfeği ve 112 fişeğe de el konuldu. Jandarma timleri, 17 adet yaban ördeği, 23 adet karameke ve 38 adet sakarmeke kuşunun kaçak olarak vurulduğunu tespit ederek, öldürülen hayvanları Orman ve Su İşleri Samsun Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim etti.

1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu kapsamında gerçekleştirilen denetimlerde ise 42 balıkçı teknesi kontrol edildi. 3 kişi hakkında işlem yapan Çevre Koruma Tim Komutanlığı'na bağlı Motosiklet Timleri ve Jandarma Asayiş Timleri, 950 metre uzunluğundaki misina ağına el koydu. Ağ üzerinde bulunan çeşitli miktarlarda kefal, sazan ve alabalıktan oluşan yaklaşık 60 kilogram balık ele geçiren tim, balıkları da 19 Mayıs İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri ile birlikte göle bıraktı. Bu denetimlerde kanuna muhalefetten 3 şahıs toplamda 3 bin 150 TL para cezası ile cezalandırdı.

BAŞKAN YILMAZ: 'YASAK AVCILIK DÖNEMİ KAPANDI'

Avcıların kuş ve balık katliamından sonra Kızılırmak Kuş Cenneti'nde hiç bir şeyin eskisi gibi olmayacağını ifade eden Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, avcılık kurallarına uymayanların artık avlanamayacağını söyledi. Jandarma ve zabıta ekiplerinin denetimlerine aralıksız ve süresiz olarak devam edeceğini ifade eden Başkan Yılmaz, 'Kuş Cenneti, adı üstünde 375 kuş türünün barındığı eşsiz bir bölge. Böyle bir cennette yasak ve kural tanımaz avcılık yapılmasına göz yumamayız. Çıkardıkları son yangınlar ve yaptıkları katliam, sabrımızı taşırmıştır. Burada artık hiçbir ranta ve başıboşluğa izin vermeyeceğiz. Kuş Cenneti'nin bu kaçak avcılardan temizleyeceğiz. Burası avcıların keyif mekanı değil, yatırımlarımızla turizm harikası yerlerden biri haline gelecek' dedi.