Biri hemşire, üçü de radyoloji teknisyeni olmak üzere toplam 4 personelin görev yapacağı Pembe Prenses TIR'ında kadınlara rahim ağzı, meme ve kolon kanserlerinin taraması yapılacak.

10 gün boyunca Vezirköprü ilçesinde kalacak olan TIR'a ilçenin ücra köşesinde kalan kadınları Halk Sağlığı Müdürlüğü kendi araçlarıyla getirip muayene ettirecek.

Etkinlik hakkında bilgi veren Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, 'Kanser tarama TIR'ımızın rengin pembe olmasının nedeni, meme kanserinin kadınlarda bir numaralı kanser olması, kadınların daha fazla taramaya katılmaları anlamına geliyor. Araçta rahim ağzı, meme ve kolon kanserlerinin taraması yapılacak. İlk olarak eğitim videoları izlettirilecek, ardından ise hastanın kaydı yapılacak. Kanser tarama aracı küçük bir hastane gibi. Araca adım attığınız ilk anda kontrol rahim ağzı kanseri taramasıyla başlıyor, mamogrofiyle yani meme kanseri taramasıyla devam ediyor' dedi.

Kadınlarda en sık kanser türünün meme kanseri olduğunu ifade eden Kasapoğlu, 'Türkiye'de yılda her 100 bin kadının 45'ine teşhis konuluyor. TIR'da bulunan dijital mamografi, özellikleri açısından yüksek çözünürlüklü, meme kanserini yakalamada yüksek çözünürlüğün faydasının olacağı düşünülüyor. TIR nerede olursa olsun, alınan örnekler Ankara'da kurulan Mega HPV laboratuvarına gönderiliyor ve 10 gün içinde sonuçları çıkıyor. Eğer kişide kitle çıkmışsa veriler Ankara'da basılacak ve kişinin aile hekimine kargolanacaktır. Bakanlık, araçların hangi bölgede hizmet vereceğine ilişkin planlamasını en kısa sürede tamamlayacak' diye konuştu.
Kanser tarama hizmetini çok beğendiklerini belirten kadınlar ise, 'Kanseri erken teşhis edince kurtulma şansım varmış onu öğrendim, gelip yaptırayım dedim, çünkü korkunun ecele faydası yok' şeklinde konuştu.

10 gün Vezirköprü ilçesinde kalacak olan Pembe Prenses daha sonra Ankara'ya geri dönecek.