Ordu'nun Gölköy ilçesinde yaşayan ve 1972 yılından bu yana berberlik yapan Sabri Köse (74), 1997 yılında emekli olmaya karar verdi. SGK'ya başvurarak emekli olma talebini ileten Sabri Köse, kurum tarafından emekli edildi ve kendisine maaş bağlandı.

19 yıl boyunca hiç sorunsuz bir şekilde maaşını alan Sabri Köse, 23 Ocak'ta son maaşını aldıktan sonra Şubat ayının ilk haftasında ilaç almak üzere eczaneye gitti. Eczacının 'sağlık sisteminde gözükmediğini' söylemesi üzerine şaşkınlığını gizleyemeyen Sabri Köse, SGK'ya giderek durumu öğrenmek istedi. SGK da kendisine 'yeniden denetim sırasında' yersiz ödeme yapıldığının ortaya çıktığı, sağlık sigortası ve maaşının kesildiği belirtildi. Büyük bir şok yaşayan Sabri Köse, bir hafta sonra evine gelen SGK'nın maaşının kesildiğini belirten tebligat ile ikinci bir şok yaşadı. Bugüne kadar ödenen maaşların karşılığı olarak 91 bin liralık da borç çıkarılan ve neye uğradığını şaşıran Sabri Köse, itiraz dilekçesiyle SGK'ya başvurarak uygulamanın haksız olduğunu ve haklarının geri verilmesini istedi.

'BOYNUMA TAŞ BAĞLAYIP BENİ DENİZE ATIN DAHA İYİ'

Emekliliğinin iptalinden sonra maddi sıkıntının yanında sağlık sigortası da iptal olduğu için tedavilerini yaptıramadığını anlatan Sabri Köse, 1997 yılında emekli olmak için kuruma başvurduğunu belirtti. Köse, '19 yıl önce başvurduğumda bana 'tamam gününü doldurmuşsun, hatta 36 gün fazlalığın var' dediler. Bende bir daha sıkıntı olmasın, doğru hesaplayın dedim. Yanlış yok dediler. O dönemde 7 ayda emekli maaşım geldi. 10 lira maaş ile başladım. Şimdi ise yanlış hesaplandığını söylüyorlar. Maaşım kesildi. Çok mağdurum. Bu parayı verecek gücüm yok' dedi.

Maaşının yanında sağlık sigortasının iptal edildiği gibi bugüne kadar yaptığı sağlık işlemlerinde oluşan paranın da geri istendiğini ifade eden Sabri Köse, 'Bu süre içerisinde devamlı hastaneye gittim. Hastayım. 6 defa bıçak altına yattım, 7 defa hanım yattı. Şimdi sağlık harcamalarını da istiyorlar. Benim bunu ödeme gücüm yok. Başıma taş bağlayıp denize atsınlar daha iyi' diye konuştu.

SGK: 'MAĞDURİYETİ GİDERİLECEK'

SGK Ordu İl Müdürlüğü yetkilileri ise 19 yıl önce o dönemde kurumun şartlarından ve teknolojinin olmamasından dolayı Sabri Köse'nin eksik hesaplama ile sehven emekli edildiğini, günümüzde yapılan güncelleme ve yeni uygulamalardan doğan denetimler sırasında bunun tespit edildiğini belirttiler. Yetkililer, Sabri Köse'nin geçmişte kısa bir dönem SSK'lı olarak çalıştığı ve bunun sisteme yansıtılmamış olduğunu tespit ettiklerini belirterek, 'Bu dönemde sisteme yansıtılmamış günler var. Sabri Köse'nin mağduriyetinin giderilmesi için çalışmalara başlandı. Yeniden emeklilik işlemlerinin yapılarak maaşının devam etmesi sağlanacak. Ayrıca ödenmemiş gözüken günler maaşından dörtte bir oranında kesinti yapılarak karşılanacak' dediler.