Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 5. Türk Patent Ödülleri törenine katıldı.

Erdoğan ödül töreninde yaptığı konuşmada, bu yıl 5.'si verilen Türk Patent Ödülleri'ne layık görülen firma ve kurumları tebrik ederek, sorunlara çözümler üreten herkesi şükranla andığını ifade etti.

Türkiye'nin gelişimine katkıda bulunan, fikir ürün havuzunu zenginleştiren herkesin bu ülkeye ve millete en büyük hizmeti verdiğine inandığını ifade eden Erdoğan, bugüne kadarki 4 ödül töreninin hepsine katıldığını ve patent meselesine çok önem verdiğini belirtti.

'Bizim kültürümüz marifetin mutlak suretle iltifatla taçlandırılmasını tavsiye eder' diyen Erdoğan, 'Türk Patent Ödülleri bizlere bu imkanı sağlarken, konunu ülkenin gündemine gelmesine de katkı sağlıyor. Bu vesileyle adeta hayatlarını, patent, marka ve tasarım çalışmalarına Ar-Ge merkezlerindeki mühendislerimizi, yeniliklerin peşinde koşan girişimcilerimizi, üniversitelerde buluş yapmak için laboratuvarlarına kapanan akademisyenlerimizi, ofislerinde özgün tasarımlar üreten tasarımcılarımızı, bu uğurda çaba gösteren tüm isimsiz kahramanları gönülden selamlıyorum. Onların heyecanı, yenilik üretme arzusu olmasaydı yeni Türkiye'nin inşasına dair umutlarımız bu kadar güçlü olamazdı. Burada takdim edeceğimiz her bir ödülün arka planında ortak çalışma kültürünün, disiplinin, takım ruhunun ve motivasyonun olduğunu biliyorum' şeklinde konuştu.

Türkiye'nin sınai mülkiyet alanında son 13 yılda büyük mesafe katettiğine dikkati çeken Erdoğan, 'Geride bıraktığımız 2015 yılında Türkiye, 5 bin 500'ü aşan başvuruyla yerli patent başvuru sayısını bir önceki yıla göre yüzde 13 oranında artırdı. 2016 Ocak, Şubat ve Mart aylarında yerli patent başvuru sayımız bu defa yüzde 23 oranında artış gösterdi. Uluslararası verilere baktığımızda 2014 yılında ülke olarak 853 uluslararası patent başvurusu yaptık. 2015 yılında ise bu sayı yüzde 18 artışla bin barajını aştı. Diğer ülkelerin yüzde 1-2 oranındaki artışları, hatta küçük azalmaları bile yeterli gördüğü ortamda Türkiye olarak elde ettiğimiz bu başarı bizi umutlandırıyor ama asla tatmin etmiyor. Biz, ülke olarak pek çok alanda olduğu gibi sınai mülkiyet alanında küresel yarışa geç başladık, sıkıntı burada. Bu yarışı rekabet halinde olduğumuz ülkelere göre pek çok dezavantajla sürdürüyoruz ama başaracağız' dedi.

Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

'2015 yılında 40 bini aşan tasarım başvurusuyla Türkiye, en fazla tasarım başvurusu yapılan ülkeler sıralamasında Avrupa'da ikinci, dünyada ise dördüncü sırada yer aldı. 2011 yılından bu yana Avrupa'da en fazla marka başvurusunun yapıldığı ülkenin Türkiye olduğunu görüyoruz. Geçtiğimiz yıl 110 bin marka başvurusuyla aynı başarıyı sürdürdük. Bu veriler Türk insanının kendi markasını oluşturma arzusunu açık bir şekilde ortaya koyuyor. Bu azmin önünde hiçbir gücün durması mümkün değildir. Yeter ki önünü açalım ve desteklerimizi verelim.'

Sadece sanayi mülkiyete bakarak dahi kabına sığmayan Türkiye'nin görülebileceğini söyleyen Erdoğan, 'Sağlam adımlarla ilerleyen Türkiye' gerçeğini artık tüm dünya görüyor. Açıkçası, özellikle son 3 yıldır yaşadığımız sorunların bu durumdan bağımsız olmadığını düşünüyorum. Eğer, ülkemizin üzerinde bazı oyunlar oynanıyorsa bilesiniz ki bu oyunların arkasında bu sıçrama var. Her kim ki Gezi olaylarını, 17-25 Aralık darbe girişiminin, son terör eylemlerinin, hatta bölgemizdeki gelişmelerin bu durumla hiçbir ilişkisi olmadığını söylerse onun idrakinden şüphe ederim. Şu gerçeğin görülmesi lazım, Türkiye artık eski Türkiye değil. Ayağına her çelme takıldığında yere kapaklanan, küçük manipülasyonlarla krizlere sokulan, istikrarı pamuk ipliğine bağlı Türkiye artık yok. Yeni Türkiye yolunda kararlılıkla yürüyoruz' ifadelerini kullandı.

Erdoğan, 'Türkiye'nin bugün geldiği yer itibarıyla küçük başarılarla yetinmemiz, hele rehavete kapılmamız asla söz konusu olamaz. Bizim hedeflerimiz çok büyük. Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline getirmeden, o günleri görmeden kendimizi gerçek başarıya ulaşmış saymayacağız. Kendi uçağını, otomobilini, savunma sanayi ürünlerini, yüksek teknolojiye dayalı üretimle ortaya koymayan, kendi yazılımlarının sahibi olmayan bir Türkiye, yeni Türkiye olamaz. Sınai mülkiyet meselesi de Yeni Türkiye hedefimizle yakından ilişkili bir konudur. Tabii bu konuda hepimize çok büyük görev ve sorumluluklar düşüyor. Burada ödül alan firma ve kurumlarımız başta olmak üzere, bu alanda çalışan herkese sesleniyorum, ilk çeyrek itibarıyla çok olumlu sinyaller aldığımız 2016 yılında sınai mülkiyet hakları konusunda çok daha büyük bir sıçramayı hep birlikte gerçekleştirelim. Sizlerin de çok iyi bir şekilde müşade edeceğiniz şekilde ihtiyaç duyduğunuz tüm destek mekanizmaları birer birer uygulamaya geçiriliyor' diye konuştu.

Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı'na yapılan uluslararası başvuru süresine ilişkin sürecin olumlu bir şekilde işlediğini anlatan Erdoğan, 'İnşallah bu yılın sonunda Türk Patent Enstitüsü, uluslararası düzeyde hizmet veren bir kurum haline gelmiş olacak' dedi.

Sınai mülkiyet sistemi açısından kritik önem arzeden konulardan birisinin de 'hukuki altyapı' olduğunu anlatan Erdoğan, bu konuda önemli bir adım olan Sınai Mülkiyet Kanunu Tasarısı'nın geçtiğimiz günlerde TBMM'ye sevkedilmiş olmasından da büyük memnuniyet duyduğunu ve bu tasarının kısa sürede yasalaşacağına inandığını ifade etti. Erdoğan, 'Geçmişte yiyecekten motiflere kadar bizim sahip çıkmadığımız pek çok değerimizin, başkaları tarafından uluslararası patentler yoluyla nasıl sahiplenildiğini çok iyi hatırlıyoruz. Artık, bu ayıpları ortadan kaldırmak mecburiyetindeyiz. Şehirlerimiz kendi değerlerine, firmalarımız kendi değerlerine, ülkemiz de bunların tamamına sahip çıkarak Türkiye markasını her alanda tescilli hale getirmelidir' şeklinde konuştu.

ÖDÜLLERİ ERDOĞAN VERDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Cumhurbaşkanlığı logosunun Türk Patent Enstitüsü tarafından tescil edilen koruma marka belgesi takdim edildi. Erdoğan, ödülleri takdim etti. Uluslararası kamu markası AFAD olurken, ödülü AFAD Başkanı Fuat Oktay aldı. Marka şehir dalında ödül Antalya'nın oldu. Ödülü Antalya Valisi Muammer Türker ve Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel aldı. En fazla patent ve faydalı model başvurusu yapan kadın buluşçu dalında ödülü Fatma Alemdaroğlu aldı. Patent Ligi birincisi Arçelik Anonim Şirketi oldu. Ödülü Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç aldı. 'Yılın Markası' ödülünü ise Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim aldı.
Erdoğan, tören sonunda ödül alan isimlerle fotoğraf çektirdi.