Olay, Terme İlçesi'ne bağlı Yeni Camii Köyü'nde geçen 6 Ocak'ta meydana geldi. İddiaya göre taşımalı eğitim gören Söğütlü İlkokulu 3'üncü sınıf öğrencisi Yeşim Sonaş, okulu kar nedeniyle tatil edilince, evine dönmek üzere servis minibüsüne bindi. Minibüs evinin bulunduğu yola, kar nedeniyle giremedi. Servis şoförü, evli ve 3 çocuk babası 54 yaşındaki Yusuf S., bunun üzerine Yeşim Sonaş'ı evine 300 metre uzakta bıraktı.

Küçük kız yürüyerek eve gitmek isterken üzeri buz ve karla kaplı yağmur suyu tahliye kanalına düştü. Yaklaşık 2 metre derinlikteki kanaldaki suda boğulan Yeşim'in eve dönmemesi üzerine annesi 35 yaşındaki Emine ve babası 44 yaşındaki Yakup Şonaş, servis şoförünü aradı. Şoför Yusuf S., küçük kızı 1 saat önce yolda bıraktığını söyleyince, aile fertleri aramaya çıktı. Arama sonunda Yeşim Sonaş'ın su kanalında önce çantası, daha sonra da cesedi bulundu.

SÜRÜCÜ YÜZDE 80 KUSURLU

Aile, kızlarının ölümünde okul yönetimi ve servis şoförünün ihmali olduğu gerekçesiyle şikayetçi olunca, Yusuf S. gözaltına alındı. Sürücü, sevk edildiği nöbetçi mahkeme tarafından tutuklandı. Savcılığın hazırladığı iddianamede, iş güvenliği uzmanı tarafından hazırlanan bilirkişi raporunda, Yeşim Sonaş'ın güvenli biçimde su ile kaplı yoldan karşıya geçişini sağlamadığı belirtilerek servis şoförü Yusuf S. yüzde 80 kusurlu, Söğütlü Ortaokulu Müdürü Ahmet S. de velilere okulların erken kapandığına dair ve servis şoförlerine velilerin telefon numaralarını vermeyerek yüzde 20 kusurlu olduğunu bildirdi.

ye.jpg

İLK DURUŞMADA TAHLİYE OLDU

'Bilinçli taksirle 1 kişinin ölümüne neden olmak' suçundan 9 yıla kadar hapis cezası istemiyle geçen Mart ayında Terme Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkarılan servis şoförü Yusuf S. ilk duruşmada tutuksuz yargılanmak üzere serbest kaldı. Yargılama süreci devam ederken geçen 18 Eylül'de tarafların kusur durumunun tespiti için olay yerinde iş güvenliği konusunda uzman üçlü bilirkişi ve mahkeme heyeti tarafından keşif yapıldı.

AİLE DİĞER ÇOCUKLARINI BİR SÜRE OKULA GÖNDERMEDİ

Kızlarının öldüğü yol ve kanalın düzenlenip yapılmasını isteyen Sonaş çifti bu yıl okula başlayan diğer çocukları Bülent Sonaş'ı okula göndermedi. Terme Belediyesi'nin yol yapım çalışmalarına başlaması üzerine ikna olan aile, Bülent Sonaş'ı okula göndermeye karar verdi.

Yusuf S.'nin yargılandığı davanın karar duruşması geçen Perşembe günü yapıldı. Karar duruşmasında mahkeme Yusuf S.'ye 'Bilinçli Taksir' yerine 'Taksirle 1 kişinin ölümüne neden olmak' suçundan önce 2 yıl hapis cezası verdi. Ardından bu cezayı duruşmadaki iyi hali nedeniyle 1 yıl 8 ay hapse indirdi ve hükmün açıklanması geriye bıraktı.

yee.jpg

ACILI ANNE; 'KARARI DUYUNCA AĞLAMAYA BAŞLADIM'

3 çocuk annesi Emine Sonaş, duruşmada kararı duyunca dünyanın başına yıkıldığını belirterek, "Biz daha fazla ceza almasını istiyorduk, ancak kanunlar böyle. Hiç hapiste yatmayacak. Kararı duyunca çok üzüldüm, ağlamaya başladım. Ama ne yapalım ki elimizden bir şey gelmiyor. Olan benim kızıma oldu. İhmale kurban gidip canından oldu" diye konuştu.

Baba Yakup Sonaş da karar tepki göstererek, "Evladımın canının karşılığının cezası buymuş. Sadece 1 yıl 8 ay. Onu da ertelediler zaten. Biz bu şekilde bir ceza beklemiyorduk. Böyle bir ceza olmaz. Bu ihmale nasıl bu ceza verilir anlayamıyoruz" dedi. Baba Sonaş, karara avukatları aracılığıyla itiraz edeceklerini söyledi.