Altınordu Ziraat Odası konferans salonunda bir araya gelen ziraat odası başkanlar toplantısına Ordu, Giresun ve Trabzon ilçe ziraat odası başkanları ve TZOB Yönetim Kurulu Üyeleri Arslan Soydan ile Hasan Kozoğlu da katıldı.

Toplantıda söz alan Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurettin Kara, devletin geçmiş yıllarda Fiskobirlik gibi fındık alımı yapması gerektiğini, üreticinin serbest piyasa insafına bırakılmaması gerektiğini söyledi.

FINDIK ÜRETİCİSİ YÜRÜYÜŞTE YOK

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman ise CHP'nin "Fındık için adalet" yürüyüşüne dikkat çekti. Sarıkahraman, 'CHP'nin yürüyüşünde fındık üreticisi yok. Bundan şunu anladım ki fındık üreticisinin hala AK Parti hükümeti ve Sayın Cumhurbaşkanından bir beklentisi var. O kadar kara propagandaya rağmen üretici hala umudunu hükümete bağlamış durumda. Yılda 3 milyar dolar döviz girdisi sağlayan bir ürünü Türkiye'ye kazandıran üreticinin gözü hala Cumhurbaşkanı'nın gözüne bakıyor. Dolayısıyla hükümet üreticinin bu beklentisini göz ardı etmemesi gerekir' dedi.

FINDIK FİYATLARINI BAŞKALARI BELİRLİYOR

Ordu Ziraat Odaları Koordinasyon Başkanı ve TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan da serbest piyasanın artık tekelleştiğini söyledi. Soydan, 'Dünyada fındık üretim ve ihracatında lider biziz ama fındık fiyatları başkaları belirliyor. Son iki yıldır söylüyoruz, serbest piyasa koşulları artık tekelleşmiştir. Serbest piyasa artık rekabetin bittiği bir alandır' diye konuştu.

FINDIK FİYATLARI MALİYETİN ALTINDA

Rekoltenin yüksekliği sebebiyle fındık fiyatlarının düştüğü algısına inanılmaması gerektiğini dile getiren Soydan, 'Fındıkta rekolteye bağlı olarak fındık fiyatları oluşmamıştır. 2015 yılında 650 bin ton rekolte varken fındık fiyatları 12 lira idi. 2016 yılında en düşük rekolteyi konuşurken fındık fiyatları 10,5 liraydı. Ne oldu da bugün rekolte yüksek denilip fındık fiyatları 10 liranın altına doğru gitmeye başladı. O sebeple rekolteye bağlı bir fiyat olmuyor. Yani birileri fındık fiyatları ile oynuyor. Maliyet çalışmasında 9-10 lira arasında fındık fiyatları belirlendi. Ancak maliyetinin altında bir fiyat oluştu. Şu anda algı operasyonu, manipülasyon ve serbest piyasanın içinde yer alan lobiler vasıtasıyla fındık fiyatları 7-8 liraya kadar çekildi. TMO derhal kademeli fiyata geçmelidir' şeklinde konuştu.