Kayseri'de vatani görevini yaparken 12 Nisan 2005'de nöbeti sırasında arkadaşının silahının kazayla ateş alması sonucu şehit olan Piyade Er Zafer Kurnaz'ın, Samsun'da yaşayan 5 çocuk annesi Kesmiye Kurnaz, oğlunun ölüm yıldönümü olan geçen 12 Nisan'da beyin kanaması geçirdi. Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi altına alınan şehit annesinin beyin ölümü gerçekleşti.

ORGANLARINI BAĞIŞLADILAR
Yakınları şehit annesinin iki böbreğini, karaciğerini ve iki korneasını bağışlama kararı aldı. Kesmiye Kurnaz'dan alınan böbrekler geçen hafta Cuma günü OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yapılan operasyonla iki hastaya nakledildi. Ameliyatlar OMÜ Üroloji Anabilim Dalı öğretim üyeleri Doç.Dr. Ender Özden ve Doç.Dr. Kamil Yakupoğlu tarafından gerçekleştirildi. 2 korneası da aynı hastanedeki iki hastaya nakledildi. Karaciğeri ise uçakla Adana'ya gönderildi.

DAHA FAZLA DUYGULANDIM
Laparoskopik yöntemle sol böbrek nakli yapılan ve Amasya'da yaşayan 1 çocuk annesi 33 yaşındaki Dilek Çetin, 10 yıldır diyalize girdiğini ve 9 yıldır da böbrek nakli için sırada beklediğini belirterek, "Haftada üç gün diyalize giriyordum. Benim için çok zor oluyordu. Şimdi böbrek nakli olduğum için çok mutlum. Allah hiç kimseye yaşatmasın. Bana nakledilen böbreğin bir şehit annesine ait olduğunu öğrendim. Allah rahmen eylesin, kalanlarına sabır versin. Şehit annesi olduğunu öğrenince daha fazla duygulandım" dedi.

9 YILDIR DİYALİZE GİRİYORDUM
Haber Gazetesi'nde yer alan habere göre, sağ böbreğine nakil yapılan 30 yaşındaki Mustafa Ayrılma ise 9 yıldır diyalize girdiğini söyleyerek, "Diyalize girdiğim için herhangi bir işte de çalışamıyordum. Uygun böbrek bulunduğunu duyunca çok mutlu oldum. Organ bağışında bulunan şehit annesinin yakınlarına çok teşekkür ediyorum' diye konuştu.

İKİSİNİN DE SAĞLIK DURUMU İYİ
Doç. Dr. Kamil Yakupoğlu, böbrek nakillerinden birisinin klasik yöntemle, diğerinin ise laparoskopik yöntemle uygulandığını dile getirerek, "İki hastamızın da ameliyat sonrasında genel durumları iyi. Taburcu olma aşamasına geldiler. Bundan sonra hayatlarını daha sağlıklı bir şekilde geçirecekler. Ayrıca diyalize girdikleri için hastalarımız işte çalışamıyorlardı. Şimdi nakil yapıldıktan sonra iş hayatına tekrar dönebiliyorlar. Yaşam kaliteleri daha fazla artacak" dedi.

LAPAROSKOPİK YÖNTEMLE NAKİL
Doç.Dr. Ender Özden de OMÜ'de laparoskopik yöntemle 4'üncü böbrek naklini gerçekleştirdiklerini söyleyerek "İki başarılı operasyonla hastalarımıza nakiller yapıldı. Ameliyat sonrası dönemde durumları iyi ve hala ikisi de gözetim altında. Çağdaş cerrahiler günümüzde laparoskopik ve robotik cerrahiler. Hastaya en az zararı veren ve aynı zamanda maksimum tedavi olanaklarını hastaya kazandıran bir yöntemdir. Özellikle laparoskopik yöntemle ameliyatı yara enfeksiyonları açısından çok daha düşük orana sahip. Bu iki hastamızın birine klasik birine ise laparoskopik yöntemle böbrek nakli gerçekleştirdik. Şuan ikisinin de sağlık durumu iyi" diye konuştu.

KARACİĞERİ ADANA'DA NAKLEDİLDİ
Samsun'da şehit annesi Kesmiye Kurnaz'ın bağışlanan organlarından karaciğerinin Adana'da uzun süredir nakil bekleyen Mehmet Yüksel'e nakledildiği belirlendi. Başkent Üniversitesi Adana Araştırma ve Uygulama Merkezi Organ Nakil Merkezi'nde yapılan operasyonun ardından Mehmet Yüksel'in tedavisinin hastanede devam ettiği, sağlık durumunun ise iyi olduğu kaydedildi.