Ahilik Haftası kutlamaları için Alaçam'a giden Samsun Valisi Osman Kaymak ilk önce Kaymakam Oğuz Alp Çağlar'ı makamında ziyaret ederek brifing aldı. Belediye Başkanı Hadi Uyar'ı da belediye binasında ziyaret eden Vali Kaymak programın düzenlendiği Çok Programlı Anadolu Lisesine geçti.
Alaçam Çok Programlı Anadolu Lisesi ve Alaçam Esnaf ve Sanatkarlar Odası işbirliği ile düzenlenen etkinlikte Sanayi Sitesinde toplanan esnaflar arabalarını Türk bayrakları ve balonlarla süsledikleri 300 araçlık konvoy halinde Bafra Caddesi, Cumhuriyet Meydanı, Lise Caddesi ve Beşyol mevkisini dolaşarak Alaçam Çok Programlı Anadolu Lisesi bahçesine davul-zurna eşliğinde geldi. Burada halaylar çekildi, oyunlar oynandı. Motosikletli gençlerin gösterisi ise etkinliğe renk kattı.
Programın açılışında Okul Müdürü Abdulkerim Açıkgöz ve Alaçam Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Vedat Özyılmaz birer konuşma yaparak Ahiliğin öneminden bahsetti.

'Çok çalışmak ve güçlü olmak durumundayız'
Etkinlikte konuşan Vali Osman Kaymak ise, 'Bir toplumda birlik ve dayanışmayı sağlayan en önemli unsur müşterek değerlerin korunması ile mümkündür. Türklerin Anadolu'da bin yıldan beri varlığını sürdürmelerindeki sır, Ahilik anlayışı içerisinde bu değerlere sahip çıkmalarıdır. Bölgedeki turistlik yerlerin turizme kazandırılması, denizimizin, balıkçılığın geliştirilmesi bakımından ciddi çalışmalar var. Karadeniz'de büyük alabalık yetiştiriciliği konusunda kararlar aldık. Bölgede çok güzel alabalık üretilerek Japonya'ya satılacak, bu da gelir kaynaklarını arttıracak. Çok çalışmak ve güçlü olmak durumundayız' dedi.
Sanayi esnafı olarak 45 yılını tamamlayan ve esnaflığa yeni başlayanlara Vali Osman Kaymak ve Kaymakam Oğuz Alp Çağlar tarafından plaket ve hediyeleri verildi.
Alaçam Çok Programlı Lisesi öğrencileri tarafından Ahilik felsefesi ve esnaf mesleki dayanışma üzerine kurulu olan sanatkarlara ilişkin bir parodi ve Ahilik şiirlerini okudular. Program sonunda yapılan etkinliğe katılan tüm öğrencilere Alaçam Esnaf Odası Başkanlığı tarafından ödül verildi. Alaçam Çok Programlı Lisesi tarafından hazırlanan Ahilik pilavı, irmik helvası ve ayran konuklara ikram edildi.
Programa ayrıca, Alaçam Belediye Başkanı Hadi Uyar, İlçe jandarma Komutanı Murat Şenyurt, Samsun Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Hacı Eyüp Güler, Alaçam Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Vedat Özyılmaz, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, siyasi parti başkanları, okul müdürleri, sanayi esnafları, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Alaçam’da Ahilik Haftası kutlandı