Eğitim Bir Sen Samsun Şube Başkanı Nejdet Güneysu, Temel Öğretime Geçiş Sınavının (TEOG) sınav odaklı sisteme alternatif olarak hayata geçirildiğini ancak zaman içinde aynı sorunların devam ettiğinin farkedilerek kaldırıldığını söyledi.

MESLEK LİSELERİNİN ALTI BOŞALDI

Öğrencilerin önceki sistemlerde sınav stresi yaşadığı, bilgilerini ölçülmesi ama yeteneklerin ölçülememesi, velilerin sınav yarışında özel eğitim kurumlarına yönelerek ekonomik yıpranmaları gerekçe gösterilerek TEOG sisteminin hayata geçtiğini kaydeden Güneysu, "Ancak TEOG'un geldiği noktada aynı sorunlar devam etti. TEOG aynı zamanda meslek liselerinin altını boşalttı. Oysa ülkemizde meslek eğitimine ihtiyaç var. Ortaokulu bitiren öğrencilerin yüzde 70'inin meslek liselerine gitmesi lazım. Böylece akademik başarı isteyen sınavlara da velilerin hücum etmesini engeller" ifadelerini kullandı.

450 BİN LİSELİ NAKİL İSTEDİ

TEOG sonuçlarına göre öğrenciler bir yere yerleşemediği için açık öğretim liselerine yerleşmeye başladığını belirten Güneysu, "Bu çok yanlıştı. Üstelik 2015'te Türkiye genelinde 1 milyon 100 bin öğrenci bir liseye yerleşmiş ama 450 bin öğrenci nakil talebinde bulunmuş. Bu anlamda TEOG'un yürümeyeceği belliydi. Biz baştan bu yana, ilkokuldan itibaren sınıf öğretmeni ve rehbet öğretmenlerce çocuğun yetenekleri, kalibresi ölçülmeli. Her çocuk kalitelidir ama yetenekleri başka. Ama temel derslerden sınava giren öğrenciler bir torbaya koyuluyor ve TEOG puanına göre yerleştiriliyor. Bakanlık çözüm önerileriyle ilgli çalışıyor, biz de yakın zamanda önerilerimizi paylaşacağız. Umarım bir sistem kalkıyorsa, öğrencilerin ve eğitim sistemimizin sorunlarını ortadan kaldıracak daha iyi bir sistem üzerinde çalışır vatandaşımız da bu konuda rahatlar" diye konuştu.

Zerrin SOMUNCU