Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın Toprak Mahsülleri Ofisi'nin (TMO) fındık alım şartlarını revize etmesinin ardından, yeni şartları değerlendiren Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan hükümetin fındık üreticisinin önünü açmak için gayretli olmasının olumlu etki yarattığını söyledi.

FINDIKTA RANDUMAN KAYIPLARI CİDDİYDİ

Bakan Fakıbaba'nın TMO'nun 50 randıman altı fındık alımı konusundaki adımın olumlu olduğunu belirten Karan, ''Giresun bölgesinde 50 randuman altı fındık olmaz ama Ordu, Çarşamba ve Terme bölgelerinde güneşten kaynaklı randumanda ciddi kayıplar oldu. Üreticiler bu farktan dolayı fındığını TMO'ya veremiyordu ve bu fındıklar piyasaya giriyordu. Piyasa da bunu çok düşük rakamlara almaya başlamıştı. 40 randıman altı fındığın TMO tarafından alınmasını üreticiler açısında olumlu buluyoruz. Bunun da piyasaya yansıması olacaktır. Çünkü aynı zamanda kırık, çürük ve alım miktarını da arttırdılar. Hükümetin üreticinin önünü açmak için gayretli olduğunu görüyoruz" ifadelerini kullandı.

FINDIK ÜRETİCİSİ CHP YÜRÜYÜŞÜNÜ DESTEKLEMEDİ

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Ordu'dan başlayıp Giresun'da bir mitingle sonlandırdığı "Fındık İçin Adalet" yürüyüşünü de değerlendiren Karan, ''CHP'nin yürüyüşüne ve mitingine gerçek üreticiler katılmadı ve destek olmadı. Üretici desteklemedi ama 'Mağdur değiliz' de demedi. Mağdurlar ama bu sorunu da sayın Cumhurbaşkanımızın gidermesini bekliyorlar. Hükümete güvendiklerinin mesajını veriyorlar. Çiftçiler TMO'nun fiyatının revize edilmesini veya aralık ayı gibi fındığa fark verilirse üretici satış için bekliyor. Kademeli fiyat hem de TMO'daki randevuların uzamasını engeller. Şu anda bölgemizde TMO alım yerleri oluşturuyor. Günlük 2 bin ton fındık alıyorlar bu 4 bine de çıkabilir. Aksaklıklar olabilir ama bunlar zamanla geçecektir. Üreticide şu anda derin bir sessizlik var. İçten içe tepkileri var ama herhangi bir tepki oluşumu içine girmiyorlar. Cumhurbaşkanının konuyla ilgilenmesini, hükümetten gelecek bir müjdeyi ve sektördeki firmalarının kulağının çekilmesini bekliyorlar" şeklinde konuştu.

Zerrin SOMUNCU