Özbekistan ekonomisindeki çöküş devam ederken, ülkede yaşanan bir banka soygunu tüm dünyanın dikkatini çekti. Harezmi bölgesinde bulunan bir bankayı soyan hırsızlar, 45 çuvala sığdırdıkları parayla kaçmayı başardı. İlerleyen günlerde güvenlik güçleri tarafından yakalanan hırsızların 16 yıl hapsi isteniyor.

Hırsızların bir kamyonete yükledikleri 45 çuval para, yani 16.131.000 Som'un, kara borsada piyasa değeri bakımından sadece 2.600 dolar olması ise milyonları şaşkınlığa uğrattı.

ÖZBEKİSTAN EKONOMİSİNİN DURUMUNU GÖSTERİYOR

Özbekistan'da bulunan en büyük banknot 5000 som olarak biliniyor. Ve 5000 som'un piyasa değeri 1.73 dolar yapıyor. 5000 som kara borsada, yani yeraltı dünyasının borsasında ise 80 cent gibi bir rakamdan alıcı buluyor.

O KADAR PARA CEBİMDE VAR

Amerikan desteğiyle yayın yapan Radyo Azadlık tarafından duyurulan habere yorum yapan bir iş adamı ise, 'Bir çete bankaya soygun düzenliyor. Camları, kasaları kırıyor. Ama aldıkları para sadece 2500 dolar. Şaka gibi. Benim cebimde o kadar para var.' dedi.

Ülkede emekli maaşlarının ödenmesinde sıkıntılar olduğu gibi, bazı şirketler de çalışanlarının maaşını ödemek için bankalardan para alamıyor.