MHP Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, Atakum Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Metin Sinecek'in davetlisi olarak 'Ahiler Haftası' programına katıldı. MHP'li Usta, esnafların derdini dinlerken son zamanlardaki fındık fiyatları tartışması hakkında da açıklamalarda bulundu.

FINDIK FİYATLARI MALİYETİN ÜZERİNDE OLMALI

Fındık fiyatlarının maliyetinin üzerinde olmasını isteyen Usta, "Fındığın yapısal bir sorunu var. Depolama, verimle ilgili, fındık fiyatları oluşumu ile ilgili sorunlar var. Yani yüzbinlerce fındık üreticisi siz, bir veya iki nihai alıcıya teslim etmişsiniz. O firmalar da istediği gibi fındık fiyatlarını belirliyor. Güçlü bir müdahale kurumuna ihtiyaç var. FİSKOBİRLİK bunu yapıyordu, birtakım nedenlerle devre dışı kaldı. Şimdi Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) üzerinden bu yapılmaya çalışılıyor ama geçen yıl da bu yıl da piyasaya girmekte geç kaldı. Sayın Bakan fındığın alınacağını söyledi ve 'Randevu alsınlar' dedi ama burada sıkıntı var. Çünkü çiftçinin bankalara borcu var. Randevu almaları 2 aya kadar uzayabiliyor. Burada da çiftçi mağdur oluyor. Çünkü üreticinin özel ve devlet bankalarına borcu var ve borcunu ödemek için piyasaya fındığını ucuz fiyata vermek zorunda. Randevu sisteminden kaynaklanan problem nedeniyle çiftçinin fındık parası ellerine geçinceye kadar borçlarının ertelenmesi lazım."

Usta, TMO'nun çiftçinin 2B arazisinde bulunan fındığını almadığını öne sürerek, bununla ilgili ciddi sorun olduğunu, bunun acilen çözüme kavuşturulması gerektiğini kaydetti.