Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri tarafından Vezirköprü Düğün Salonu'nda organize edilen, Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erdal Seren'in konuşmacı olduğu 'Sağlık Konferansı'nda Vezirköprülülere 'Uyku Apnesi ve Horlama' üzerinde bilgiler verilirken, merak edilen sorularda yanıt buldu.

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri sosyal sorumluluk bilinciyle, bilgilendirmeye yönelik gerçekleştirdiği 'Sağlık Konferansları'nın bir yenisini daha Vezirköprü ilçesinde gerçekleştirdi. Vezirköprülülerin yoğun ve büyük bir ilgi ile takip ettikleri konferansta konuşan Doç. Dr. Erdal Seren, uyku problemine yol açan, iş hayatını olumsuz etkileyen 'Uyku Apnesi ve Horlama' önemli açıklamalarda bulundu.
Konferans öncesi konuşma yapan Kurumsal İlişkiler Müdürü Fatih Esen, 'İlçelerimizde gerçekleştirdiğimiz 'Sağlık Konferansları'mızın bir yenisini daha Vezirköprü ilçemizde gerçekleştiriyoruz. Gösterdikleri ilgi ve alaka için Vezirköprülülere hastanemiz olarak teşekkür ediyoruz. Değişik sağlık konuları üzerine alanında uzmanlaşmış doktorlarımız tarafından bilgilendirmeye yönelik verilen bu programlarımızı sosyal sorumluluk projeleri kapsamında gerçekleştiriyor. Bir anlamda doktorlarımızı insanların ayağına götürüyoruz. Dünya da ve ülkemizde yeni gelişen sağlıktaki özel uygulamaları, bilgileri aktarıyoruz. Merak ettikleri konuları da cevaplayarak onları aydınlatma olanağı buluyoruz. Sağlık konferanslarımız değişik ilçe ve konuları ile devam edecektir' dedi.

Uyguladıkları tedavi yöntemi ile 'Uyku Apnesi ve Horlama Cerrahisi'nde büyük bir başarı elde ettiklerini, Türkiye'nin birçok ilinden de hastaların Samsun Büyük Anadolu Hastanesine gelerek sağlığına kavuştuğuna dikkat çeken Doç. Dr. Erdal Seren, 'Uyku apnesi; uykuda nefes almanın durması durumuna denir. Şiddetli horlama ve gece yattığında hastada nefes durması olur. Bu nedenle hastada sabahları çok yorgun kalkma, dinç olmama, dikkat dağınıklıkları, unutkanlık ve mide problemleri meydana gelebilir. Fazla kilolar, sigara kullanımı, burun tıkanıklığı ve kemik eğriliği gibi nedenlerle görülebilen ve genellikle hastanın kendisi tarafından kabul edilmek istenmeyen fakat yanında uyuyan ve hatta diğer odalarda uyuyan çocukların bile etkilenmesine yol açan horlama da, ciddi bir sağlık problemidir. Aile içinde büyük sorunlara yol açmaktadır. Hatta boşanmalara bile sebep olduğunu basından görmekteyiz. Kişide ergenlik yaşlarında da horlama varsa, bu durumda endoskopik muayenede zaten kolaylıkla görebileceğimiz anatomik bir sorun olması beklenir. Bu aşamada horlama ile yakın ilişkide olan benzer fakat daha ayrıntılı ele alınması gerekli olan 'uyku-apne hastalığı'na da değinmek gerekir. Bu durum da vakit geçirmeden bir uzmandan yardım alınması ve tedavi yöntemine gidilmesi gerekmektedir. Uyku apnesi tedavi yöntemlerinde bazen CPAP tedavisi uygulanmaktadır. Bu yüzden bazı hastalar uykuda cihaz kullanmak zorunda kalmaktadır. Hastalar bu ve bunun gibi durumlarda tedavi yöntemlerinde, tedavinin ilerleyiş şekline göre yapılacak olan ameliyatlarda bu cihazlardan kurtulmaları mümkündür.
Özellikle burun, geniz ilgili problem olanlarda bu bölgelerde olan sorunları gidermek için ameliyat yapıyoruz. Yumuşak damak, küçük dil gibi bölgelerdeki sorunların giderilmesi için lazer tedavisi kullanıyoruz. Cerrahi yöntemle yapılan tedavide de hastalar geceleri rahat bir uyku çekebiliyor. Uyguladığımız başarılı ameliyatlarla Türkiye'nin hemen her tarafından birçok hastalarımız gelerek sağlığına kavuştu' diye konuştu.

Konferans bazı katılımcılara ücretsiz chek-up verilmesiyle son buldu.