Samsun Tabip Odası Başkanı Dr. Murat Erkan, hekimlere yönelik Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası konusunda basın toplantısı düzenledi. Hekimlerin sigorta poliçelerini yenileme konusunda sıkıntı yaşadığını ve sigorta poliçesini yanında ilave olarak kaza sigortası almaya zorlandığını öne sürerek uygulamanın hekimlere zarar verdiğini ifade etti.

YÜZDE 84'Ü SİGORTAYA KALDI

Yaşanan sıkıntıları Sağlık Bakanlığına, Hazine Müsteşarlığına ve Türkiye Sigorta Birliğine yazılı olarak bildirdiklerini belirten Erkan, "Türkiye Sigortalar Birliği, poliçe tanzimine devam edildiğini ve sorunun olmadığını bildirmekle yetinmiştir. Ancak, yanıtın gerçeği yansıtmadığı, devam eden sorunun gerçekte ne olduğunun hekimlerden ve meslek örgütünden saklandığı kısa sürede anlaşılmıştır. Türkiye Sigortalar Birliği'nin basına yansıyan açıklamalarına göre, sigortacıların poliçe satmamasının veya hekimleri başka poliçelere almaya zorlamalarının altında, 'teknik zarar' yatmaktadır. Yapılan değerlendirmelere göre ise bu zararın nedeni ödenen hasara karşılık toplanan primin yetmemesi değildir. Türkiye Sigortalar Birliği'nin açıkladığı verilere göre 2016 yılında bu alanda toplanan prim tutarı 48 milyon 267 bin TL'dir. Aynı yıl sağlık hizmetlerinden kaynaklanan zararlar nedeniyle ödenen tazminat ise 7 milyon 738 bin TL'dir. Yani toplanan primin yüzde 16'sı tazminatların ödenmesi için kullanılmıştır. Paranın yüzde 84'ü ise sigorta şirketlerine gitmiştir" diye konuştu.

KAMUSAL SİSTEM OLUŞTURULMALI

Zorunlu mali sorumluluk sigortası uygulamasının hastalara ve hekimlere zarar verdiğini belirten Erkan, "Bu sistem zarar gören, mağdur olan hastaların zararlarını karşılamamaktadır. Sağlık hizmetlerinden kaynaklanan zararların karşılanması için kamusal bir sistem oluşturulmalıdır. Konuya ilişkin taleplerimiz ve önerilerimiz, TTB olarak Sağlık Bakanı ve Hazine Müşteşarlığının bağlı olduğu Başbakan Yardımcısına iletilmiştir. Bu sistemin değiştirilmesi için yasal düzenlemelerin bir an önce yapılması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

Barış BUDANOĞLU