Çarşamba'nın Cayvar Mahallesi'nde, evlerinde bulunan çeşmelerden taşıdıkları su ile ahırlarındaki ihtiyacı gideren vatandaşlar, belediyenin ahır için yeni su aboneliği istemesi üzerine isyan etti.

BAŞKANA SESLENİYORUM

Hayvan sayısı 3'ün üzerinde olanlara işletmeci gözüyle bakıldığını belirten Ferdi Karaca, "Kendilerine rant sağlayarak köylüyü mağdur etmeye çalışıyorlar. Eviyle ahırı arasında 5 metre bulunmayan adamın ahırına su aboneliği için bin 200 lira ödeme almaya kalkmak hayvancılığı bitirir. Büyükşehir Belediye Başkanımız Yusuf Ziya Yılmaz'a sesleniyorum, köylüyü bezdirmeyelim, bu iş böyle olmaz" dedi.

KOLAYLIK YAPILMALI

Eviyle ahırı arasında 5 metre bile mesafe bulunmadığı halde yeni su aboneliği istendiğini belirten Birol Yıldız ise, "Evimden taşıdığım suyla ahıra su veremeyecekmişim, gerekçe olarak da ahırlarımızın bir işletme olduğunu söylüyorlar. Benim 3-5 tane hayvan için yeniden su aboneliği almam, beni ekonomik olarak bitirir. Biz yasalardan kaçacak insan değiliz, yasa buysa abone oluruz. Ama evlere abone olurken 85 liraya abone olduk, ahırlar içinde bir kolaylık olması gerekiyor" diye konuştu.

RESMEN KANDIRILDIK

Köy statüsten mahalle statüsüne geçtiklerinde daha rahat edecekleri söylenerek onaylarının alındığını ifade eden Yıldız, "Bizi resmen kandırdılar, köy olmaktan mahalle olmaya geçersek daha rahat olacağımızı söylediler. Şu an mahalle olduk, bu mu kolaylık? Fındıktan para kazanamadık, hayvancılık da böyle öldürülmeye çalışılıyor. Köylerimizi terk etmemiz mi isteniyor?" ifadelerine yer verdi.

YASAL OLMAYANLA İŞİMİZ OLMAZ

Mevcutta evleri için su aboneliği bulunduğunu söyleyen Sebahattin Sağlam ise, "Faturalarımı zamanında ödüyorum. Yasal olmayan hiçbir şeyle işimiz olmaz. Hayvanlarımı ırmağa salıyorum, akşama geri geliyorlar. Ahırda doğru düzgün su kullandığımız bile yok. Şimdi ahır için yeni abonelik alacaksam ben hayvancılıktan nasıl para kazanacağım?" dedi.

Tayfur KARA