Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, fındık üreticilerinin büyük mağduriyet yaşadığını ifade ederek, "Gerekirse fındık kanunu çıkaracağız" dedi.

Bayraktar, "Fındığın maliyeti 9 ile 9 buçuk lira civarında.Fındık fiyatlarının buna göre belirlenmesi lazım. Fındık fiyatının olması gereken değeri 12 lira ile 15 lira arasıdır. Bu değeri bulmadığı takdirde fındık üreticisini bu küçük işletmelerde üretim yapan üreticimizi memnun etmemiz mümkün değildir. Bunla ilgili politikalar geliştirmemiz gerekiyor" dedi.

KİMSE KİMSEYİ KANDIRMASIN

Bayraktar, 502 bin fındık üreticisi bulunduğunu ve fındık üretiminden milyonlarca insanın geçimini sağladığını belirterek, "Karadeniz'de fındık dışında insanlarımızı istihdam edeceğimiz tarım dışı sektörler gelişmiş değil. Yani sanayi ve hizmetler gelişmiş değil. Fındık dünyada rakipsiz olduğumuz bir ürün. Dünyadaki rakipsizlik avantajını iyi kullanmamız gerekiyor. Dünyadaki en kaliteli fındık bizde. Amerika'nın bademi dediler. Aroması tutmadı. Çikolatada bizim fındığın lezzetini tutturamadılar. Karadeniz fındığının yerini tutan hiçbir fındık yok. Kimse kimseyi kandırmasın" ifadesini kullandı.

GEREKİRSE KANUN ÇIKARACAĞIZ

Fındığın hak ettiği değeri bulmadığını anlatan Bayraktar, " Bu ürününün hak ettiği değeri bulması için fındık politikası geliştireceğiz. Bunla ilgili gerekirse fındık kanunu çıkaracağız. Ama bu ürünü koruyacağız. Üreticimizin alanda kalıp kaliteli fındık üretmesini sağlayacağız. Biz bunla alakalı gerekli raporlarımızı bakanlığa sunduk" diye konuştu.