MHP Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, katıldığı bir televizyon programında Kuzey Irak'ta yapılması planlanan bağımsızlık referandumuna ilişkin gündemi değerlendirerek, "Tezkere konusunda tavrımız çok net. Bu proje Kürdistan projesidir ve devamı olarak Türkiye'nin bölünmesi vardır. Bu nedenle 'Referandum savaş sebebidir' diyoruz. Varımızla yoğumuzla buna karşı durmamız gerekli. Bu Türkiye'nin beka meselesidir" şeklinde konuştu.

TÜRKİYE BEDEL ÖDETİR

Referandum konusunda parti olarak en başından beri aynı görüşte olduklarını ifade eden Usta, "Genel başkanımızın son dönemde 'Yapılanlar savaş sebebidir' demesi kamuoyunca yeterince anlaşılamamıştı. Bugün gelinen noktada Sayın Cumhurbaşkanı ve hükümetin de aynı görüşte olduğunu görüyoruz. CHP'nin bu konuda olumsuz görüşleri var, bunlara katılmıyorum. Irak'ın toprak bütünlüğünün bozulmasına karşı bir yetki veriliyor. Kararlılığımızı göstermemiz önemli, geçen yıl çıkarılan tezkereden daha net bir sonucu var" sözlerini kaydetti. Türkiye'den başka bu referandumun önünde duracak ülke olmadığını savunan Usta, "Türkiye caydırıcı güce sahip ancak Türkiye İran'ı, Rusya'yı hatta Suriye'yi yanına alacak hamleler de yapmalı. Güçlü olarak mesaj vermesi gereken ülke Türkiye, bunu da yaptığını düşünüyorum. Bu nedenle Barzani'nin yaptığı hareket anlaşılır gibi değil. Kürdistan devletini kursalar dahi orada refaha, huzura ulaşamazlar. Kaynakları elinden alınmış, sömürge bir devlet oluşumu olacaktır. Türkiye bedel ödetecek güçte, Barzani'nin bunu görmesi gerekli. İlk yapılacaklardan birisi ekonomik yaptırımların başlaması olabilir. Kuzey Irak için Habur çok önemli, Türkiye ile yapılan ticaret çok önemli" dedi.

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) kararlarının tamamının açıklanmasına gerek olmadığını vurgulayan Usta, "Gerek oldukça kararlar uygulanacak ve açıklanacaktır. Sınır ötesi operasyon noktasına gelinirse eğer Fırat Kalkanı benzeri bir operasyon düzenlenmelidir. Umarım o noktaya gelinmez" ifadelerini kullandı. Bu referandumun sonuçlarından Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin de uzun vadede faydalanamayacağını söyleyen Usta, "Barzani'nin bu referandumdan vazgeçme ihtimalinin olduğunu düşünüyorum. Referandumu destekleyen ülke yok. ABD aslında bu referandumun zamanlamasını yanlış buluyor, böyle bir referandumun varlığından rahatsız değiller. ABD'nin bu konudaki tutumunun kamuoyuna yansıttıklari gibi olmadığını biliyoruz" sözlerine yer verdi.

Berk ASKAR