Koltuk altı derisinde kötü koku, kızarıklık, kahverengi veya beyaz renkli döküntüler gelişebileceğini belirten Dr. Jale Yüksek, kıl kökü iltihabı sonucu ağrı, şişlik, akıntı tarzında şikayetlerin de görülme sıklığının arttığını kaydetti.

Dermatolog Dr. Jale Yüksek, bu şikayetlere yol açan hastalıklar arasında mantar, kıl batıklar ve aşırı koltuk altı terlemesi yer aldığını ifade ederek şunları söyledi:

'Koltuk altı cildinde mantar enfeksiyonu, kötü koku yapması, kahverengi veya beyaz yama şeklinde kaşıntılı döküntü gelişmesi, sıcağa tahammülsüzlük yapabilmektedir. Bu bölgedeki mantar tedavi edilmezse vücudun diğer kısımlarına (kasık, ayak, el gibi) yayılabilir. Kişinin kısa kollu kıyafet giyememesi, kaşıntı nedeniyle uyku kalitesini de bozar. Mantar tedavisinde ilk tercih mantar kremleri veya spreylerinin kullanılmasıdır. Bazen dirençli mantar enfeksiyonunda ağızdan alınan mantar ilaçları da kullanılması gerekebilir. Mantar enfeksiyonunun tekrarlamaması için koltuk altı derisinin kuru tutulması gerekir, bu nedenle aşırı terlemenin azaltılması, mevcut kılların yok edilmesi alınabilecek tedbirler arasındadır.'

Yrd. Doç. Dr. Jale Yüksek, havaların ısınmasıyla kısa kollu veya askılı kıyafetlerin tercih edilmesinin de koltuk altındaki kıllardan duyulan rahatsızlığı artırdığını hatırlattı. Bazı kişilerde kol altı kıllarında kök iltihabı rahatsızlığı görüldüğünü belirten Dermatolog Dr. Yüksek, bu durum nedeniyle kılın derinin üst kısmına çıkamayıp cilt altında kalması sonucu bu bölgede cilt enfeksiyonu oluşabildiğini bildirdi.
Dr. Jale Yüksek, koltuk altında ağrı yapan, kötü kokulu, bazen akıntılı da görülen sivilceye benzer kızarık şişliklere rastlandığını kaydederek açıklamasına şöyle devam etti:

'Havaların ısınmasına karşın bu kişiler ince kıyafet tercih edemez. Koltuk altı bölgesinin kıllardan temizlenmesi gereklidir. Diğer yöntemlerin yanısıra kılların epilasyon yöntemi ile yok edilmesi de bu rahatsızlıkların tedavisine imkan sağlar. Epilasyonda kullanılan yöntemler iğneli epilasyon ve lazer epilasyondur. Lazer işlemi kol altı bölgesine ayda bir olmak üzere 6-8 seans uygulanır. Böylece bu bölgedeki batıklar tedavi edilmiş olur ve kıllar tamamen gider veya oldukça azalır. Lazer sistemleri özel dalga boyundaki ışık sistemleridir herhangi bir radyasyon içermemektedir. Lazer epilasyonda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta güneşten bronzlaşmış cilde uygulanmaması gerektiğidir. Uygulanırsa ciltte leke yapabilmektedir. Güneşli mevsimde yüz, kol, bacak bölgesine lazer epilasyon yapılmaması tavsiye edilir. Fakat kol altı ve bikini bölgesi güneş görmeyen bölgeler olduğu için yaz aylarında da rahatlıkla bu bölgelere lazer epilasyon yapılabilmektedir.'

AŞIRI TERLEME SOSYAL HAYATI ETKİLİYOR

Koltuk altı bölgesinde aşırı terlemenin, kişinin sosyal yaşantısını son derece olumsuz etkilediğini belirten Dr. Jale Yüksek, 'Koltuk altı bölgesinde aşırı terleme görülen hastalarım, bu durumun kendilerine son derece rahatsızlık verdiğini belirtiyorlar. İş arkadaşlarından mümkün olduğunca uzak durmaya çalıştıklarını, kollarını havaya kaldırmamaya özen gösterdiklerini ve sürekli kıyafet değiştirme ihtiyacı hissettiklerini belirtiyorlar' dedi.

Dermatolog Yrd. Doç. Dr. Jale Yüksek, aşırı terlemenin bazen çocukluk bazen de ergenlik döneminde başlayabildiğini kaydederek açıklamasını şöyle sürdürdü:

'Terlemeyi obezite, diyabet, menopoz, ciltteki mantar enfeksiyonları ve guatr sorunları artırabilir. Aşırı çay, kahve tüketimi de terlemeyi tetikleyebilir. Terleme sıcakta, stresli durumlarda daha da artabilir. Koltuk altı terlemesinde ilk tercih edilen tedavi, alüminyum klorid içeren terleme önleyici kremlerdir. Krem tedavisi ile azalmayan terlemede iyontoforez, botulinum toksin (botoks) ve cerrahi tedaviler uygulanabilir. Stresle tetiklenen terlemede ağızdan alınan sedatif (sakinleştirici) ilaçlar kullanılabilir. '

Dermatolog Yrd. Doç. Dr. Jale Yüksek, koltuk altı terlemesinde uygulanan botoks tedavisinde işlemin 20 dakika gibi kısa sürede acısız olarak uygulandığını ifade ederek, 'Yaklaşık 10-15 gün içerisinde koltuk altı bölgesinde terleme tamamen veya tama yakın durur. Kişi vücudun diğer kısımlarından terlemeye devam ettiği için fizyolojik terleme sürer. Bu nedenle koltuk altına botoks uygulaması kişinin sağlığında herhangi bir olumsuz yan etki oluşturmaz. Koltuk altı bölgesine botoks uygulaması en sık bahar aylarında yapılmaktadır. Böylece tüm yaz boyunca kişi istediği kıyafeti giyebilir, kötü koku oluşmaz, sosyal yaşamından kopmadan sorunsuz bir yaz geçirebilir' diye konuştu.