Cumhurbaşkanı Erdoğan, Enerjisa Tufanbeyli Termik Santrali açılışında konuştu. Enerji konularına değinen Erdoğan, ithal kömür, nükleer santral ve 3. Köprü gibi noktalarda açıklamalarda bulundu. İşte Erdoğan'ın konuşmalarından kısa başlıklar:

İTHAL KÖMÜRE KARŞIYIM

'Geçtiğimiz yıl 63 milyar dolar olan dış ticaret açığının yarısından fazlası enerji kaynaklıdır. Her alanda ileriye gittikçe enerji ihtiyacı artıyor. Bir ülkenin refah düzeyi nasıldır sorusunun cevabı enerji tüketimiyle de orantılıdır. OECD ülkeleri arasında enerji talep artışının en fazla olduğu ülke Türkiye'dir. Önümüzde 10 yılda enerji alanında ihtiyaç duyulacak yatırım miktarı 110 milyar dolar olarak hesaplanıyor. İlla ithal kömür alalım ısrarında olanlar var. Ben şahsen ithal kömürün ülkemize gelmesine karşıyım. Niye karşıyım, cari açığı tahrik ettiği için. Benim yerli kömürüm var mı, var. Kalorisi düşüktür, olabilir.

Benim yerli kömürüm var. İthal kömürden 5 kullanacağına bundan 10 kullanırsın ve cari açığı düşürürüz. Bu adımın atılması lazım. Sadece güneş ve rüzgar gibi, kaynaklarla Türkiye'nin ihtiyacını karşılamak mümkün değil. Kömür ve su kaynaklarını etkin şekilde kullanmalıyız.
Bizdeki bazı çevrecilerin kömür hidroelektrik ve nükleer santral karşıtı eylemleri kimseyi yanıltmasın. Bunlara kulak asmayın. Gereğini yapmak zorundayız. Bunların dikili ağacı yoktur ülkede.'

HER ŞEYE KARŞI ÇIKARLAR BUNLAR

'Köprü yaparsın baraj yaparsın ağaç dikersin karşı çıkarlar. Her şeye karşı çıkarlar bunlar. Avrupa ülkelerinde halen 135 dünyada ise 444 nükleer santral faaliyet gösteriyor. İnşaat halinde 62 nükleer santral var. Türkiye iki tane nükleer santral yapma teşebbüsünde bulundu diye kıyametler kopuyor. Dünyanın en büyük 10 ekonomisinden bir haline gelecek Türkiye'nin birilerinin işine gelmediğini görüyoruz. Bugün terör belası varsa bunu en önemli sebebi Türkiye'nin ilk 10'a yürümesidir.

Savunma sanayiinde dış bağımlılıktan kurtulan Türkiye'nin birilerini hoşuna gitmediği ortada. Türkiye'nin genç nüfusuyla yıldızının parlaması bazı çevreleri rahatsız ediyor. Türkiye sabotaj hedeflerine rağmen hamdolsun hedeflerine kararlılıkla ilerliyor. Ekonomi verileri tüm öldük, bittik, battık söylemlerine rağmen beklentilerin de ötesinde geliyor.'

BU YOLCULUKTA AMAN YARABBİM, SAĞINA BAK YEŞİL, SOLUNA BAK YEŞİL

'Osmangazi köprüsüyle Asya'yı Avrupa'ya tekrar başladık. İstanbul İzmir şu anda 8,5 saat. Ama şimdi 3,5 saatin altına düşüyor. Vatanı sevmek milleti sevmek bu. Ve kaza riskini azaltıyorsunuz. Oradaki yakıttan ciddi manada tasarruf ediyorsunuz. Bu yolculukta aman Yarabbim sağına bak yeşil, soluna bak yeşil. Tam bir çevreci yol… Ama onların derdi yok biz dertliyiz dertli. Dertli olan dağları deler… Bizim uygulamalarımızın ulaştığı yere bunların hayalleri dahi ulaşmıyor.

Ey Avrupa, ey dünya eğer Türkiye'nin gerçek fotoğrafını görmek istiyorsan buraya bak. Terör olayları üzerinde Türkiye'yi okumaya çalışırsan yanılırsın. Yalanlarla bezeli raporlar Türkiye'yi anlatmıyor anlatamaz da. Türkiye'yi anlamak için buraya, bu tesise bakacaksın.' Dedi.