Bugün itibariyle WhatsApp'tan gönderilen yazılı mesajları da engelleyen Çin, ülke çapında WhatsApp uygulamasının kullanımını engelledi. Çin'in dünyanın en kalabalık nüfusa sahip olan ülke olduğu düşünüldüğünde bu erişim engeli WhatsApp'ın sahibi olan Facebook'u oldukça üzecek gibi görünüyor.

İletişim ve kontrolün politikası

Meşhur firewall'uyla dünyanın interneti sansürleme konusunda en 'başarılı' ülkelerinden biri olan Çin yakın zamanda VPN kullanımını yasaklamıştı. WhatsApp engelininse 18 Ekim'de düzenlenecek olan Komünist Parti Kongresi'ne bir hazırlık niteliğinde olduğu düşünülüyor. Kongre her beş yılda bir düzenleniyor. Başkan Xi Jinping bu Kongre'de otoritesini sağlamlaştırmayı istiyor. Bundan önce Çin, vatandaşlarını kişisel bilgilerini alabildiği ve iletişimini kontrol edebildiği platformları tercih etmeye zorlamak istiyor olabilir.

200 milyondan fazla kullanıcı

Çin'de yaklaşık 740 milyon adet (Avrupa'nın toplam nüfusu kadar) internet kullanıcısı var. Bunların yüzde 17'ye yakının WhatsApp kullanıcısı olduğu resmi olmayan kaynaklarda yer alan bilgiler arasında. Bu engellemeyle birlikte WhatsApp kullanıcı sayısında ciddi kayıplar yaşayabilir.

Webrazzi