New York Times gazetesinin, Osmanlı topraklarının paylaşılmasını içeren Sykes-Picot Anlaşması'nın 100. yıldönümünde arşivden yeni bir harita çıkardığını ve bu haritanın, Türkiye topraklarını yeniden bölmeyi ve parçalamayı hedefleyen bir yapıyı işaret ettiğini ifade eden CHP Samsun İl Başkanı Tufan Akcagöz, bunun bir rövanş mücadelesi olduğunu belirtti.

BÜYÜK BİR PROJENİN PARÇASI

Gazetede çıkan haberde, dönemin ABD Başkanı Woodrow Wilson tarafından hazırlatılan haritayla birlikte,'1920'li yıllarda sınırlar bu şekilde çizilseydi Ortadoğu kurtarılabilir miydi?' sorusunun da yer aldığına işaret eden Başkan Akcagöz,"Harita açık… Osmanlı, Constantinopolitan State, Smyrna, Kürdistan, Ermenistan, Mezopotamya, Suriye ve Türkiye olarak bölgelere ayrılmış vaziyette. Misak-ı Milli, Ortadoğu'daki sorunların temeli olarak gösteriliyor. Esasen tüm bunlara, büyük bir projenin parçası olarak bakmak gerek' ifadelerini kullandı.

SÖZDE KÜRDİSTAN BAYRAĞININ GÖNDERE ÇEKTİLER

Barzani'nin, AK Parti kongresine gelip giden biri olduğunu ve kısa süre önce de sözde Kürdistan bayrağının göndere çekilerek karşılandığını ifade eden Başkan Akcagöz, "Barzani'yi şımartan devletlerin başında İsrail geliyorsa, emin olun AKP hükümeti de İsrail'le yarış içindedir. Peşmerge'ye maddi manevi yardım ettiğini söyleyen, Tayyip Erdoğan değil midir? Şimdi, Irak Anayasası'na aykırı olarak bağımsızlık referandumu yapıyorlar. Bunun sorumlularından biri de AKP hükümetidir.Bugün artık, yüz yıllık hesaplar yeniden dillendirilmeye başlanmışsa, durum artık vahim bir hal almış demektir. Çıkış yolu, cumhuriyetimizin kuruluş kodlarına geri dönmekten geçer. AKP siyaseti, Barzani ile hem yarenlik etmiş hem de kavga etmiş hem yan yana durmuş hem de ayrı düşmüş bir görüntü veriyor' şeklinde konuştu.