Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan AYM'nin 54'üncü kuruluş yıldönümünde konuşurken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'da yan yana uzun bir aradan sonra ilk kez görüntülendi. Erdoğan'ın Kılıçdaroğlu'nun elini sıkmaması ise dikkatlerden kaçmadı.

ERDOĞAN KILIÇDAROĞLU'NUN ELİNİ SIKMADI

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bakanların elini tek tek sıkarak selamlaşırken, son günlerde kendisini sert bir dille eleştiren Kemal Kılıçdaroğlu ile tokalaşmadan yerine oturdu.

Zühtü Arslan'ın açıklamalarından satırbaşları:

"HUKUK DEVLETİ, TARAFSIZ SAVCI VE HAKİMLERE BAĞLIDIR"

"Rejimlerin hukuk devleti olarak nitelendirilmesi de tarafsız savcı ve hakimlere bağlıdır. Anayasa mahkemesi insan haklarının ve özgürlüklerinin başlıca nitelediği yargı bağımsızlığını korumak içindir. Hukuk devletinin tam olarak tesisi için yargı yetkisini kullanan hakimin de bizatihi erdemli olması gerekir. Bu bağlamda İbni Rüşd'ün hakimin erdemli olmasına dair asırlar önce söyledikleri bugün de geçerlidir.

İbni Rüşd'e göre ahlakı kötü olan bir hakim adil olamaz. Hukuk devleti kuşkusuz jüristokrasi, yani hakimler devleti anlamına da gelmemektedir. Anayasa mahkemesinin kendisine verilen bu görev çerçevesinde katkıyı nicelik ve niteliksel olarak ele almak gerekir.

YÜZDE 50 ARTTI

Yapılan toplam bireysel başvuru sayısı 59 bin 333. Bu başvuruların yüzde 63'ü mahkememiz tarafından sonuçlandırılmıştır. Gelen başvuruları sonuçlandırma oranı her geçen gün artmaktadır. Başvuruları sonuçlandırma kapasitesi 2015 yılında yüzde 50 artış göstermiştir.

Bireysel başvuru kararlarının yüzde 73'ü adil yargılanma hakkı ihlallerine aittir. Bireysel başvuru hakkından sonra AİHM'ye yapılan başvuruların sayısı azaldı. Anayasa mahkemesi başvuru yapanların din mezhep gibi farklara bakmaz herkese eşit davranır."