Bu yıl okul kantinleriyle ilgili denetlemeler Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde kurulacak komisyonlar tarafından yapılacak. Komisyonda, Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü temsilcileri de yer alacak. Kantinlerin sıkı bir şekilde denetleme işlemlerinin yapılacağını belirten Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen, kurallara uymayan kantinlerin sözleşmelerinin iptal edeceğini belirtti.

"Çocuklarımızın sağlığı bizim önceliğimiz"

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen, "Milli Eğitim Bakanlığımızın geçen yıl yayınladığı genelge de okullarda satışı yapılacak gıda ve içeceklerin kriterleri yeniden belirlendi. Bu eğitim öğretim yılında ise okul ve kurumlardaki yemekhane, kantin, kafeterya, çay ocağı, büfelerde, gıda işletmelerinin kontrol ve denetimine ilişkin uygulama kılavuzu bakanlığımız tarafından gönderildi. Bu yıl okul ve eğitim kurumlarımızın kantinlerindeki denetlemeleri, İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinasyonunda Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü temsilcilerinden oluşan bir komisyon tarafından yapılacaktır. Tüm ilçelerimizde ise ilçe denetim ekibi oluşturulacak. Kantinlerde satılan gıda ürünleri yiyecek ve içecekler çocuklarımızın sağlığı açısından hayati önem taşımaktadır. Bu konuda bütün kantin işletmecilerimizi daha hassas olmalarını istiyoruz. Çünkü çocuklarımızın sağlığı bizim önceliğimizdir. Bu konuda bizde ilimiz genelindeki tüm okullarda gerekli incelemeleri yapıyoruz. Kurallara uymayan okul kantinlerinin sözleşmeleri iptal edilecek" dedi.
Yeni genelgeye göre satılamayacak ürünleri sıralayan Esen; enerji, gazlı, aromalı, kolalı, aromalı doğal mineralli içecekler; aromalı şurup, içecek tozu ve su, meyveli içecek ve tozu, meyveli doğal mineralli içecek, yapay soda, meyveli şurup, sporcu içecekleri ve suları, meyve suyu konsantresi; kızartmalar, cipsler, çerezler; çikolatalar, gofretler, tüm şeker ve şekerleme türleri guarana, guarana özü, eklenmiş kafein içeren ürünler; kremalı, çikolata dolgulu, jöleli, kekler ve pastalar (yaş pastalar, ekler, kruvasan, donuk, parfe, mozaik pasta, muffin cupcake), hamurlu, şerbetli tatlılar, tatlandırıcılı yiyecek ve içecekler, krema, Hindistan cevizi sütü ve kreması, çay ve kahve tarzı yiyecek ve içecek maddelerinin kantinlerde satılmasının yasak olduğunu söyledi.