Samsun Valiliğinin himayesinde, 2015-2016 ve 2016-2017 öğretim dönemlerinde, Halk Sağlığı Müdürlüğünün koordinatörlüğü, Büyükşehir Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile 'Sen iste yeter, kanser çeker gider' projesi kapsamında liseler arası kısa film yarışması için protokol imza töreni gerçekleştirildi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan program, Dr. Elif Özkaya'nın kanser hastalığında erken teşhisin ve tedavinin önemini anlatan sunumuyla devam etti.
Programda konuşan Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, 'Kanser kontrolünün en önemli aşaması hiç kuşkusuz ki kanseri önlemektir. Kanser tarama yöntemleri ile kanserin erken evrede tespit edilmesi, kanser oluşumundan sonra kanserin başarılı bir şekilde tedavi edilmesi açısından çok önemlidir. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından Ulusal Kanser Kontrol Programı kapsamında 3 kansere yönelik tarama programları yürütülmektedir. Bunlar meme, rahim ağzı ve kalın bağırsak kanserleridir. Başta İlkadım, Atakum, Bafra, Çarşamba KETEM'ler olmak üzere Aile Sağlığı Merkezleri ve Toplum Sağlığı Merkezleri aracılığıyla ücretsiz olarak taramalar yapılmaktadır. Bu taramalara katkı sağlanması, sağlıklı yaşam davranışlarının benimsenmesi amacıyla çeşitli farkındalık çalışmaları yürütülmektedir. Bu amaçla Samsun Valiliğinin himayesinde, 2015-2016 ve 2016-2017 öğretim dönemlerinde, Halk Sağlığı Müdürlüğünün koordinatörlüğü, Büyükşehir Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile 'Sen İste Yeter, Kanser Çeker Gider' adlı proje yürütülmüştür. Ortaokullardaki tüm öğrencileri kapsayan proje ile öğrencilerin, yaptıkları araştırmalarla kendilerinin ve ailelerinin kanserden korunma yöntemleri, taranabilir kanserler ve tarama merkezleri hakkında farkındalıklarının artırılması, ayrıca kanser taramalarına yakınlarının yönlendirilmesi hedeflenmiştir. Yarışma sonunda 2017 yılında toplam 143 okuldan, 508 öğrenci, 2005 kişiyi kanser taramalarını yaptırmak üzere KETEM'lere ve Toplum Sağlığı Merkezlerine yönlendirmiştir. Yapılan tarama testleri sonucu toplam 82 kişinin tarama test sonuçları pozitif çıkmış ve ileri tetkiklerini yaptırmak üzere bir üst merkeze yönlendirilmişlerdir. Bu yıl lise düzeyinde faaliyet gerçekleştirmekle tüm nüfusa yayılarak farkındalık oluşturmak amaçlanmış gençlerin enerjisi ile daha çok kişiye ulaşmak hedeflenmiştir. Çağımızın en yaygın kullanılan araçları ile kısa film çekilmesi, bu yolla gençlerin proje hakkında hem düşünmesi hem de yakınlarını kanser taramalarına yönlendirmesi, elemeler sonrasında ise olabildiğince çok kısa filmin sosyal medya aracılığı ile daha büyük kitlelere ulaşması hedeflenmektedir' dedi.
Kısa film projesi kapsamında öğrenciler, 'Uzun bir hayat için kısa tut, akılda kalsın' sloganıyla kanserler ve kanser tarama merkezleri konulu alanlarda çalışma yapacak. Yarışmada 'her şey çok kısa; çekilecek film kısa, yarışma süresi kısa ama sayende yaşanacak hayatlar uzun' teması işlenecek. 15 Kasım'da bitecek yarışmanın ödülleri ise sağlıklı yaşamı teşvik edici olacak şekilde planlandı.
Programa ayrıca Samsun Vali Yardımcısı Hasan Öztürk, Samsun Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Turan Çakır, Samsun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Sırrı Kılıç,
Sağlık İl Müdürü Dr. Yusuf Güney, İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen ve davetliler katıldı.

Kansere dikkat çekmek için kısa film yarışması düzenlenecek