Samsun Valisi İbrahim Şahin ve Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz başkanlığındaki Samsun heyeti, ziyaretleri kapsamında Zerka Belediyesi'ni ziyaret ederek Belediye Başkanı Emad Almomani'nin konuğu oldular.

Zerka Belediyesi meclis üyeleri, şehrin eski ve yeni milletvekilleri, Zerka Ticaret Odası Başkanı ve belediye yöneticilerinin hazır bulunduğu ziyarette Samsun heyetine Ürdün Büyükelçisi Sedat Önal, Büyükelçilik Ticari Müşaviri Nil Gökçe, Samsun Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Necmi Çamaş ve TİKA Ürdün koordinatörü Mehmet Sıddık Yıldırım eşlik ettiler.

ALMOMANİ: 'ANNEM TÜRK DİZİLERİNİN HAYRANI'
Zerka Belediye Başkanı Emad Almomani, her iki ülkenin de dini yönden, kültürel yönden çok ortak yönlerinin bulunduğunu kaydederek 'Sizin ziyaretiniz bizi onurlandırdı. Onun dışında Amman dışında Zerka'ya yapılan resmi bir ziyaret olması bizi onurlandırdı. Sayın valimizin, sayın belediye başkanımızın ziyaretiyle hem toplumların hem belediyelerin kaynaşması mutluluk verici. Ürdün halkı Türkiye'ye tüm alanlarda büyük bir hayranlık beslemektedir. Annem Türk dizilerinin hayranı' diye konuştu.
Karşılıklı yapılan bu ziyaretleri iki ülke arasındaki kültür paylaşımı olarak gördüğünü belirten Almomani sözlerini şu şekilde sürdürdü: 'Türkiye'nin çok büyük bir ülke olduğunu biliyoruz. Türk kanallarının ülkemizde yayınlanıyor olmasını bizim için büyük bir şans olarak görüyorum. Türkiye'den her zaman haber alabiliyoruz. Türkiye'yle bağlantılarımızı bürokratik anlamda hızlı bir şekilde kurmamız gerekiyor. Zerka Ürdün'ün en büyük üç şehrinden ve nüfus olarak yaşayan ikinci şehrinden birini temsil ediyor. Sanayi, hizmet ve özellikle tarım sektöründe çalışmalar ve üretim Zerka'da oldukça fazla. Kimyasal sanayi, askeri sanayi ve enerji üretimi yapılan bir şehirden bahsediyoruz. Ancak son dönemlerde yaşanan hem ekonomik hem savaş hali yüzünden ister istemez sanayi sektörümüz etkilendi. Suriye ve Irak gibi etrafımızdaki bölgelerde yaşanan sorunlar nedeniyle sanayi üretiminde ekonomik olarak etkilenme oldu. Oysa ki Zerka çok güçlü ve her türlü üretime açık bir şehir. Kentimiz Türkiye için de Arap ülkelerine açılan bir otoban konumunda.'

YILMAZ: 'SANKİ YILLARDIR BEREBER OLDUĞUMUZ İNSANLARIN ARASINDAYIZ'
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, sıcak karşılama için teşekkür ederek konuşmasına başladı. Başkan Yılmaz 'Bu dostluk bu arkadaşlık, bu kardeş şehir ilişkisi startı çok yeni verildi. 2-3 ay geçti üzerinden. Biz de Emad beyin Samsun ziyaretinden sonra sayın valimle beraber karşılık verelim, biz de gidelim Zerka'ya ve dostluğumuzu tesis etmek için gecikmeyelim dedik ve geldik. Emad bey ve ekibi de Türkiye'ye geldiklerinde aynen şu anda bizim taşıdığımız duyguları taşımışlardır. Kendilerini yabancı bir yerde hissetmemişlerdir. Biz de burada kendimizi yabancı bir yerde hissetmiyoruz. Sanki yıllardır beraber, yıllardır birlikte olduğumuz insanlarmışız gibi bir sıcaklık var. Aynı kültürün insanları oluşumuzdan ileri geliyor herhalde. Samsun Karadeniz'in en büyük şehri. Son 15 yılda Türkiye'nin şehirleri ciddi boyutta şehircilik adına dünyanın en gelişmiş şehirleriyle rekabet edecek düzeyde, yani dünyanın zengin ülkelerinin şehirlerinde şehircilik adına yapılan hizmetlerle rekabet edecek düzeyde. Şu aşamada yapılacak iş, bu geliş gidişlerimizi gecikmeksizin yapmaktır. Sayın valimiz ve değerli ekibi gecikmeksizin eşleri ve aileleriyle birlikte Samsun'da bizim misafirimiz olsun. Bütün içtenliğimizle söylüyorum. Samsun'a ziyaretleriniz esnasında Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız ve Zerka'nın ileri gelen sanayicileri de olursa bizimkilerle onları karşılıklı olarak bir araya getirebiliriz. Ortak platformlarda onları görüştürürüz diye düşünüyorum' diye konuştu.

KARDEŞ ŞEHİR PROTOKOLÜ SAMSUN'DA

Samsun'a Ürdünlü kardeş
Yapılacak olan istişarelere turizmcilerin de dahil edilmesi gerektiğini ifade Başkan Yılmaz şunları kaydetti: 'Hakikaten katılımı ne kadar geniş tutarsanız biz ev sahibi olarak sizi Samsun'da ağırlamaktan mutluluk duyarız. Size Samsun'u daha fazla anlatır, daha fazla sevdirir duruma geliriz diye düşünüyoruz. Hatta sizin Samsun ziyaretinizde yapılması gereken bürokratik hazırlıklarımızı yaparız kardeş şehir protokolünü de Samsun'da imzalarız diye düşünüyorum. İnşallah bu kuracağımız münasebetlerde ortak çalışma grupları oluştururken Başkonsolosumuz, Ticari Ataşemiz, TİKA Başkanımızda orda olursa çok memnun olurum. Bugün burada sahip olduğumuz tarihten gelen bir takım değerlerimizi tek tek saymamızın hiç bir gereği yok. Bize düşen görev şu anda ihmal edilmiş ve gecikmiş olan dostluklarımızı en kısa sürede tesis ederek, geleceğimizin insanlarına bu birikimi aktarmalıyız. Yıllardır bir uzaklık algısı oluşturuldu. Birbirine uzak şehirler nasıl kardeş olurlar diye süregelen bu algıyı artık yıkalım. Çünkü uzaklık bizim kafamızda. Yüreğimizdeki sıcaklıkla bu uzaklık algısını yok edelim ve ilişkilerimizi hızlandıralım. İki ülkenin şehirlerinin kuracağı bu kardeş şehir ilişkisinin şehrimize hayırlar getirmesini temenni ediyorum.'
Vali İbrahim Şahin de kendilerini evlerinde gibi hissettiklerini ifade ederek 'Bu yakınlığınız ve sıcaklığınız için teşekkür ediyoruz. Kültürlerimiz birbirine çok yakın. Onun için daha sık bir araya gelmemiz gerekiyor. Samsun özellikle Türkiye'de belediyecilik hizmetleri açısından birinci değilse de 2. sıradadır. Son olarak değerli Belediye Başkanımız ve heyetini Ramazan ayı içerisinde de olsa öncesinde de olsa Samsunumuz bekliyoruz' şeklinde konuştu.