Bir zamanlar Aydın'da yoğun olarak ekilen susamın çiftçinin alternatif ürünlere yönelmesi nedeniyle üretimi azalan susam yeniden gözde ürünler arasında yerini aldı. Aydın'ın Sultanhisar ilçesinde 2 yıldır susam eken çiftçilerden Savaş Özalp, bu yıl kalite ve rekoltenin on numara olduğunu belirterek sezondan ümitli odluklarını söyledi. İklim gereği Aydın'ın susam üretimine oldukça elverişli olduğunu belirten çiftçilerden Savaş Özlap, ürünü de çevredeki pastanecilerin aldığını kaydetti.
Sıcak iklim bitkisi susamın helvacılık sektöründe daha fazla kullanıldığını ve bölgedeki helvacıların talebi üzerine 2 yıldır susam ektiğini belirten Özalp, 'Daha önceki yıllarda karpuz ve domates yetiştiriyorduk. Plansız üretim nedeniyle sıkıntı yaşayınca susam ekmeye başladık. Geçen yıl oldukça güzel ir sezon geçirdik. Bu yıl susamlarımız daha da güzel oldu. Tarım arazilerinde en büyük sıkıntımız domuzlar. Ürünü ambara alıncaya kadar domuzlardan koruyabilirsek emeğimizin karşılığını alacağımıza ümit ediyoruz' dedi.
Ailece topladıkları susam fidanlarını hava şartlarına göre yaklaşık 2-3 hafta doğal ortamda kurumaya bırakacaklarını belirten Şavaş Özalp, Ekim ayının 2. Haftasında susamları silkeleyeceklerini işlemleri tamamlandıktan sonra da satışa sunacaklarını söyledi.

Aydın’da susam hasadı erken başladı